Senterpartiet og Utdanningsforbundet vil melde Norge ut av PISA-testen, hvor 60 land deltar. Dette er å slå nok et slag for middelmådigheten i det såkalte kunnskapssamfunnet.

Utdanningsforbundet rir altså igjen.

Først var det ikke så farlig hvor mange studiepoeng gamle lærere hadde i undervisningsfagene: 0, 15, 30 og 60 studiepoeng ga tilsynelatende den samme kvaliteten, bare man var utdannet lærer og hadde pedagogikken – og dermed formidlingsevnen – i orden. Realkompetanse i faget var godt nok for Utdanningsforbundet, og derfor øyensynlig godt nok for elevene.

Deretter var det ikke farlig om hva slags karakter lærerstudenter hadde i matematikk. Karakteren fire var i alle tilfeller altfor høy, til tross for at det dreide seg om det enkleste matematikkfaget, basert på intet mer enn ungdomsskolematematikk. Hvorfor skulle kommende lærere kunne mer matematikk enn sine elever? Bortkastet, det også.

For Utdanningsforbundet virker ikke lærernes fagkompetanse å være viktig, bare lærerne har denne magiske evnen til å lære bort, formidle og virkelig se eleven.

Det er ikke uten paradoks at Utdanningsforbundet bærer nettopp det navnet når de så til de grader bestreber seg etter å skjære over grenen det sitter på, gjennom å kjempe for at verken lærere eller lærerstudenter skal behøve å kunne så veldig mye. Nå skal visstnok heller ikke elevene behøve å kunne så mye.

Det nye fra Utdanningsforbundet nå er nemlig ønsket om å melde Norge ut av PISA-undersøkelsen! Mer enn 60 land deltar i undersøkelsen.

Det var Senterpartiets stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien – selv en lærer – som først kom ut med tanken om å trekke landet ut av PISA. Hun har lovet et konkret forslag på bordet på Stortinget. Ikke overraskende, for hun har – akkurat slik som Utdanningsforbundet – tidligere motsatt seg mot de nye kompetansekravene for lærerne. Nå mente Wøien at Norge måtte ha «baller nok» til å stole på seg selv og den skolen som er blitt utviklet her til lands.

Hun mente videre at norske elever var gode, blant annet i demokratifølelse. Det stemmer at norske elever har skåret internasjonalt sett høyt på demokratiforståelse. Når de imidlertid ikke skårer særlig høyt på noe annet, jubles det fremdeles hemningsløst over denne femteplassen – som for øvrig er fem år gammel.

Utdanningsforbundet, med leder Steffen Handal i spissen, var raskt ute med å støtte Senterpartiets utspill. Handal mente at 16 år med PISA var nok.

Les hele kronikken «Utdanningens Nord-Korea» i VG

ektenyheter