Fabian Stang er utnevnt som statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Den tidligere høyreordføreren Fabian Stang (61) gikk av da de rødgrønne tok over makten i Oslo i fjor høst.

Da hadde han vært hovedstadens markante ordfører i åtte år og partiets uten sammenligning fremste stemmesanker i Oslo.

Stang erstatter Marit Berger Røsland (H), som er utnevnt til statssekretær for utenriksminister Børge Brende (H).

Til Dagens Næringsliv sier Stang at han fikk en henvendelse fra statsminister Erna Solberg (H) for to uker siden.

– Statsministeren spurte meg om jeg var villig til å ta en vakt på et veldig viktig og krevende område. Og det gjør jeg mer enn gjerne når hun spør, sier han.

Stang tror det kommer til å bli en spennende jobb.

– Det er vel det området i norsk politikk hvor det tilsynelatende er størst motsetninger i befolkningen. Det blir spennende å se om det er mulig å få til en saklig asyl- og innvandringsdebatt og prøve å skape større forståelse for hverandres standpunkter, sier han.

Listhaug fikk i vinter kraftig kritikk for ordbruken sin i asyldebatten. Blant kritikerne var nettopp Fabian Stang, som ba statsråden om å lyttte til kritikken.

– Det er en grunn til at vi tilhører to ulike partier, uttalte Stang til VG.

Han jobbet tett med sin nye sjef da hun var eldrebyråd i Oslo, og beskriver Listhaug som «ryddig, engasjert og resultatorientert» den gang.

Listhaug ble i vinter særlig kritisert for ordbruk som at asylsøkere «bæres på gullstol inn i Norge» og at flyktningstrømmen gjør at hun «frykter for sine barns framtid». På spørsmål om hva Stang tenkte om ordbruken hennes, svarte han følgende:

– Det er allerede mange som har kommentert det, så det gjør ikke jeg. Men dess vanskeligere et tema er, dess viktigere er det å opptre saklig og ordentlig. Så jeg kan jo oppfordre til å holde debatten saklig fremover.

Stillingen som statssekretær har tydeligvis ført til store endringer Stangs meninger og saklighet. Før har han beskyldt FrP for rasisme og uttalt at Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde rakker ned på innvandrere.

ektenyheter