Men internettleverandøren blir nektet av myndighetene.

– Vi hadde Netflix, men det måtte vi bare avbestille. Vi kunne ikke streame noe som helst, alt bare stoppet opp, sier Roy Skråmestø (47).

TV 2 treffer Roy, naboen Truls Johnsen og barna hjemme hos Skråmestø på Askøy utenfor Bergen. De er samlet i Skråmestøs egen TV-stue. Det meste foregår over internett i en moderne familie, og det er også tilfellet for disse Askøy-familiene.

– Vi like å surfe, se på Youtube, og spille Fifa. Også blir det en del skolearbeid, sier Markus Skråmestø (12).

– Men det hakker hele tiden, sier han.

På en god dag har familiene i nabolaget en linje på fem megabit per sekund.

– Det er helt håpløst. Hvis vi er flere på nettet samtidig, så blir det i realiteten ikke nett for noen, slik vi har det i dag, forteller Truls Johnsen.

Derfor var gleden stor da de fikk et tilbud om raskere internett. Deres leverandør, Telenor, ga dem et tilbud som innebar en tidobling av hastigheten de har i dag. Både Skråmestø og Johnsen slo til.

Men for noen uker siden fikk de et brev i posten.

– Av og til oppstår det uforutsette hindringer, (…) og i dette tilfellet har myndighetene besluttet at oppgraderingen først kan skje tre år etter varsling. Vi beklager på det sterkeste at dette er tilfelle i ditt område, og at vi derfor likevel ikke kan gjennomføre den planlagte moderniseringen, skriver Telenor i brevet.

– Jeg ble rett og slett forbanna. Jeg fatter ikke at noen skal kunne bestemme at jeg ikke får raskere Internett, så lenge jeg er villig til å betale for det, sier Truls Johnsen.

Familiene på Askøy er ikke alene om å ha fått dette brevet. Ifølge Telenor har de teknologi som kan gi 250 000 kunder raskere Internett, på dagen. Men et ferskt vedtak fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), har ført til at de nå må legge planene på is.

– Vi har gledet oss til dette lenge. Vi har fulgt med på byggingen ute i gaten, og ble lovet at nettet skulle være på plass i månedsskiftet oktober/november. Det er ekstra surt at vi kjører forbi boksen som kan gi oss raskere Internett hver eneste dag. Vi ser den står der til ingen nytte, sier Roy irritert.

Telenors adminstrerende direktør Berit Svendsen, er ikke nådig i sin karakteristikk av vedtaket.

– Det er et gammeldags, håpløst regelverk som myndighetene her gjennomfører. Her sier de altså at selv om vi er klare til å legge linjer med flere titalls megabit ut til våre kunder, et produkt som kunden virkelig etterspør, så får vi ikke lov å gjøre det. De begrunner dette med at det skal være en tre års varslingsfrist for endringer i nettet, tordner Svendsen.

Direktøren legger til:

– Den politiske målsettingen i Norge med at 90 prosent av husholdningene skal få høyhastighetsbredbånd innen 2020, vil ikke nås hvis regelverket håndheves på denne måten, sier hun.

Les mer hos TV2

ektenyheter