Det viser en fersk oversikt fra SSB. Hadde innvandrerne fra Asia og Afrika bestemt, kunne Arbeiderpartiet ha regjert alene.

– Ja jeg stemmer. Arbeiderpartiet.

– Hvorfor det?

– Fordi … det vet jeg ikke.

Tyrkiske Martin Utkur ler mens han får tenkt litt mer på hva han skal svare.

– Jeg har bodd i Norge i cirka ni år. Arbeiderpartiet har hjulpet oss mye. Nå er situasjonen en annen.

Utkur er en av de mange med innvandrerbakgrunn som driver butikk eller restaurant i Pedersgata i Stavanger. Han er også en av de mange med innvandrerbakgrunn som ville stemt på Arbeiderpartiet.

En fersk oversikt fra SSB viser at Arbeiderpartiet er det foretrukne partiet for innvandrere fra Asia og Afrika. Ved kommunestyrevalget i fjor stemte 60 prosent av innvandrerne fra disse to verdensdelene på partiet. Blant innvandrere som tilhører islamske trossamfunn er partiet enda mer populært. 80 prosent stemte på Arbeiderpartiet.

– Ja jeg stemmer Ap og får hele familien min til å stemme Ap. Det kommer jeg til å fortsette med.

Det sier Sehrat Akdeniz. Han sitter i drosjen sin og venter på tur.

– Jeg føler de gjorde en god jobb for oss.

Det er ikke bare muslimer som foretrekker Arbeiderpartiet. Blant dem som tilhører trossamfunn som romersk-katolsk (54 prosent) og hinduisme (71 prosent) har partiet også over halvparten av stemmene.

– Jeg stemmer Arbeiderpartiet fordi jeg er enig med det meste av det de står for, sier menighetssekretær ved St. Svithun Katolske kirke i Stavanger, Johanna Canizalez.

Mens Arbeiderpartiet er vinnerne blant innvandrerne, er Fremskrittspartiet taperne. Kun fire prosent av innvandrerne fra Asia og Afrika stemte på partiet i fjor. Men blant en gruppe innvandrere står Frp mye sterkere.

– Ja jeg stemmer Ap og får hele familien min til å stemme Ap. Det kommer jeg til å fortsette med, sier Sehrat Akdeniz.

30 prosent av de polske velgerne stemte på Fremskrittspartiet ved kommunestyrevalget i fjor. Det er så vidt færre en det som stemte på Arbeiderpartiet.

Fremskrittspartiet står også mye sterkere blant andre østeuropeere enn de gjør blant innvandrerne fra Asia og Afrika.

– Det er klart at deres historie med kommunismen og Sovjetunionen som naboer gjør at de stemmer mer på partier til høyre på skalaen, sier politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

Valgdeltakelsen blant disse gruppene er imidlertid lav.

– Valgdeltakelsen blant østeuropeiske arbeidsinnvandrere er lav, så lav som 7–8 prosent, mens blant andre innvandrergrupper er den på 40–50 prosent, sier Takvam.

Det gjør at Arbeiderpartiet er en soleklar vinner blant innvandrerne. De har også fått over halvparten av innvandrerstemmene ved tidligere valg. Ved lokalvalgene i 2007 og 2011 fikk partiet henholdsvis 54 og 64 prosent av stemmene fra innvandrere med bakgrunn fra Afrika og Asia.

Blodrøde muslimer

83 prosent av norske muslimer stemte rødt ved stortingsvalget i 2005, viser en undersøkelse fra 2006 gjort av TNS Gallup.

Aller størst oppslutning får Arbeiderpartiet, med 52,4 prosent. Deretter følger Sosialistisk Venstreparti med 30,5 prosent. Partiet som gjør det best på borgerlig side er Høyre. Men ikke med mer enn stusselige 5,3 prosent. Deretter følger KrF og Venstre.

– Det er gledelig at minoritetsbefolkningen slutter om venstresida i politikken. Det gir meg selvtillit på at vi fører en politikk som er bra. De ser at de gode resultatene av den norske velferdspolitikken ivaretar både dem og resten av befolkningen, sier partisekretær Martin Kolberg i Arbeiderpartiet.

Les mer hos NRK

ektenyheter