Tidligere sto etniske nordmenn bak majoriteten av partnerdrap, men nå begås nær ett av to drap av personer med utenlandsk opprinnelse.

Afghanske Fahezeh Ahmadi var bare 17 år gammel da hun i juni 2013 ble drept av sin elleve år eldre ektemann. Hun er et av de aller yngste ofrene i VGs kartlegging av partnerdrap siden 2000.

Kartleggingen viser at personer født i utlandet er gjerningspersoner i 48 prosent av drapene de siste 16 årene. Ettersom drøye 13 prosent av Norges befolkning i dag er innvandrere, betyr det at de er kraftig overrepresentert.

17 år gamle Fahezeh hadde våren 2013 kommet til Norge med deres to år gamle datter. De to ble plassert på et asylmottak i Lyngdal, mens hennes afghanske ektemann oppholdt seg i leiligheten til Fahezehs søster i Grua uten melde seg til norske myndigheter.

Fahezeh flyttet kort tid før drapet inn i leiligheten til søsteren. De to skal ifølge ektemannens forklaring i retten ha kranglet dagen hun ble drept, en fatal krangel som endte med at den nå 31 år gamle mannen drepte sin egen kone med tre knivstikk.

Sentralt i krangelen var mannens ønske om at familien skulle flytte til Tyskland, noe 17-åringen ikke ville.

Etter drapet flyktet ektemannen med datteren, men han ble etter fire dager pågrepet på en kafé i Roma. I 2014 ble han dømt til 16 års fengsel for drapet.

Det begås i snitt 9,6 partnerdrap årlig i Norge. Første halvdel av 2000-tallet ble de fleste av disse drapene begått av menn som er født og oppvokst i Norge.

Frem til 2007 var den typiske drapsmannen en norsk mann mellom 30 og 40 år, og denne gruppen sto for to tredjedeler av partnerdrapene i perioden 2000 til 2007.

Sistnevnte år var det for første gang overvekt av innvandrere blant gjerningspersonene, en trend som har fortsatt de senere årene.

– Vi har de siste årene sett at utenlandske borgere i større grad står bak og er ofre for partnerdrap enn etnisk norske, sier Kripos-sjef Kjetil Haukaas.

Les mer i VG

ektenyheter