Høyrepopulistene i Alternativ for Tyskland (AfD) har gjort et godt valg i Berlin og får etter alt å dømme plass i delstatsforsamlingen. Velgerne sviktet nok en gang Angela Merkels parti.

Hodepinen for statsminister Angela Merkel blir sterkere ettersom stadig flere velgere vender de etablerte partiene ryggen til fordel for AfD.

– Vi har oppnådd et flott resultat, AfD har ankommet den tyske hovedstaden og er på vei rett mot Forbundsdagen, sier partiets nestleder Beatrix von Storch.

Valgdagsmålingene søndag viste at Alternativ for Tyskland har fått mellom 11,5 og 12,5 prosents oppslutning i Berlin-valget.

Angela Merkels kristeligdemokrater i CDU får ifølge valgdagsmålingene bare 18 prosents oppslutning, det svakeste resultatet siden krigen. Ved valget for fem år siden var oppslutningen på 23,3 prosent.

Sosialdemokratiske SDF beholder posisjonen som største parti i den tyske hovedstaden, med en oppslutning på 23 prosent, men også dette er en kraftig tilbakegang. I forrige valg fikk partiet 28,3 prosents oppslutning.

Med et så svakt samlet resultat, kan ikke CDU og SPD regjere sammen uten støtte fra et tredje parti.

AfD, som ble stiftet så sent som i 2013, har vokst sterkt på sin motstand mot Merkels liberale asyl- og innvandringspolitikk under flyktningkrisen.

Resultatet av valget i Berlin gir både Merkels kristeligdemokrater i CDU og de øvrige etablerte partiene i Tyskland mye å tenke på ett år før tyskerne velger ny nasjonalforsamling.

Les mer i Aftenposten

ektenyheter