Amie Joof Lund (24) sier hun så en mann putte narkotika i drinken hennes på fest. Da hun fortalte om hendelsen til politiet, hevder hun å ha blitt rådet fra å anmelde.

«Dette er en vanskelig sak å bevise og det er derfor store muligheter for at den ville bli henlagt når det må prioriteres hardt i mange saker,» skriver Oslo-politiet i en e-post til henne som VG har fått innsyn i.

– Jeg har alltid tenkt at jeg vil anmelde om noe straffbart skulle skje meg. Men nå er jeg ikke sikker lenger. Det føltes helt vanvittig å bli avvist på den måten, sier Amie Joof Lund (24).

VG møter Joof Lund sammen med venninnen Mira Bolsøy Aasjord (24) i Oslo. De to var på fest sammen med to av de tre nå frikjente mennene i Hallingdal-saken, ett år forut for hendelsen med Andrea Voll Voldum.

På festen hevder Amie Joof Lund å ha sett en av dem putte et pulver i drinken hennes.

Etter hendelsen dro venninnene til politiet og sa de ville anmelde. Til svar fikk de at man selvfølgelig står fritt til å anmelde, men at saken kom til å bli henlagt på grunn av manglende bevis og nedprioritering.

Bolsøy Aasjord sendte likevel inn en beskrivelse av hendelsesforløpet, og politiet registrerte forklaringen. Det førte til at de ble innkalt som vitner under voldtektsrettssaken mot de tre mennene i Borgarting lagmannsrett tidligere i år. Under rettssaken la flertallet, som stemte for domfellelse, vekt på forklaringen deres.

– Dessverre kom det ikke som et sjokk da vi ble innkalt som vitner. Vi var aldri i tvil om at vi ønsket å stille opp, sier Mira Bolsøy Aasjord.

Det tok flere dager før venninnene kom over hendelsen de selv opplevde. De kunne ikke la være å tenke: Hva om jeg hadde tatt imot glasset? Politiet burde etterforske slike saker for å forhindre potensielle fremtidige overgrep, mener jentene.

– Er det virkelig sånn at en jente må bli dopet ned og voldtatt før politiet kan gjøre noe? spør Bolsøy Aasjord.

Oslo-politiet sier at jentene tvert imot skulle blitt oppfordret til å anmelde forholdet.

– Dette er uheldig og skal ikke skje. Dette er en ansatt i et annet sted i politidistriktet og en uttalelse som politiet ikke skulle gitt. Vi skal ikke ha en begrensende tilnærming, men derimot oppfordre til å anmelde og ta imot anmeldelse i slike saker, sier Grete Lien Metlid, politiinspektør i avdelingen for volds- og seksualforbrytelser.

Hun understreker at den ansatte som har vært i kontakt med jentene ikke er ansatt ved hennes avdeling. Hun forteller at politiet følger opp saken slik at dette ikke skal skje igjen.

Les mer i VG

ektenyheter