Forfatningsdomstolen i Tyrkia har fjernet bestemmelsen om at seksuelle handlinger mot barn under 15 år skal straffes, skriver Hurriyet Daily News.

Tingretten i Tyrkia klaget til forfatningsdomstolen om at den nåværende loven «diskriminerer» alder. De mener at loven behandler en 14-åring likt med en fireåring i saker som gjelder seksuelle overgrep.

Nå kan barn helt ned i 12-årsalderen ha sex lovlig, skriver Aftonbladet.

Den nye bestemmelsen vekker avsky blant aktivister og personer som jobber med barns rettigheter.

– Å oppheve denne bestemmelsen vil skape store problemer. Det vil føre til at barn blir utsatt for seksuelle overgrep og voldtekt, og det vil føre til at flere barn gifter seg tidlig uten å få en utdannelse, sier Nazan Moroğlu, koordinator i Istanbuls kvinneforening, til Hurriyet Daily News.

Hun er redd for at antallet barnebruder i Tyrkia vil øke drastisk. En studie utført av forskere ved universitetet Gazinatep, viste at én av tre ekteskap i Tyrkia er barneekteskap, skriver NSNBC.

Leder av Tyrkias kvinneorganisasjon, Canan Gullu sier at hun skal bringe saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

– Denne avgjørelsen vil føre til uønskede ekteskap. Folk vil kidnappe og voldta barn, og gifte seg med dem i tidlig alder, sier Gullu til Hurriyet Daily News.

Forfatningsdomstolen satte ned et utvalg for å diskutere dette, og stemte om de skulle fjerne aldersgrensa eller ikke.

Med sju mot seks stemmer, ble de med knapt flertall enig med klagen til tingretten og besluttet å oppheve bestemmelsen, skriver Hurriyet Daily News.

Hovedårsaken til at saken ble tatt opp i forfatningsdomstolen, var at tingretten hadde en sak der de mente at en person ikke burde bli dømt for å ha sex med et barn, når et barn i 12- til 15-årsalderen ga samtykke. Tingretten mente også at barn i den alderen forstår betydningen av en seksuell handling.

Det fikk de medhold i. Loven trer i kraft 13. januar 2017.

Les mer i Dagbladet.

ektenyheter