Å servere svinekjøtt og alkohol til beboerne ble for kraftig kost for den muslimske studenten. Ikke greit, mener Rådet for sykepleieetikk.

En muslimsk sykepleiestudent hadde nylig praksis på et sykehjem på Østlandet. Studenten ønsket å reservere seg mot å servere mat som inneholder svinekjøtt til beboere og pasienter, og ville heller ikke servere alkoholholdige drikkevarer.

Saken er først omtalt på sykepleien.no

Ville ikke skjenke de gamle hjemmebrygget øl

Studenten, som tar en bachelor i sykepleie, hadde praksis på et sykehjem der beboerne tilbys hjemmebrygget øl på søndager og innimellom øl og vin. Dette ønsket ikke sykepleierstudenten å delta i. Sykehjemmet tok kontakt med høyskolen som hadde utplassert studenten, og utdanningsinstitusjonen tok igjen kontakt med Rådet for sykepleieetikk.

– Vi fikk denne saken der det kom frem at studenten ikke ønsket å servere svinekjøtt og alkohol på grunn av sin bakgrunn og religion, forteller Elisabeth Kjølsrud, leder av Rådet for sykepleieetikk.

Gjennom samtale med praksislærer og kontaktsykepleier kom det frem at studenten ønsket at det ble lagt til rette for at kolleger serverte beboere og pasienter svinekjøtt når vedkommende var på jobb.

Studenten ønsket heller ikke å bruke hansker under servering, noe som ville gjort at vedkommende slapp å komme i kontakt med svinekjøtt.

– En sykepleieoppgave å servere mat

Sykehjemmet der studenten jobbet strakk seg til å tilrettelegge for vedkommende i praksisperioden, men synes det hadde blitt svært problematisk å ansette en sykepleier med slike krav.

Rådet for sykepleieetikk skriver i sin avgjørelse at grunnlaget for sykepleie er respekten for det enkelte mennekets liv og iboende verdighet. De trekker frem at sykepleie skal bygge på barmhjertighet, omsorg og respekt for menneskerettighetene, og at autorisasjon omfatter dette grunnsynet.

Les mer i Aftenposten.

ektenyheter