De to legdommerne trosset fagdommeren, kriminalomsorgen og påtalemyndigheten – og løslot den forvaringsdømte mannen. Nå er han siktet for kidnapping.

Tirsdag ble mann pågrepet og siktet for å ha deltatt i kidnappingen av en familiefar i Moss på mandag denne uken. Da var det mindre enn et halvt år siden siktede hadde sluppet ut av fengsel etter en forvaringsdom – mot fagdommerens vilje, og med legdommernes stemmer som utslagsgivende.

Politiinspektør Tom Erik Guttulsrød ved Felles Kriminalenhet forteller fredag til VG at én mistenkt stadig er på frifot. Han ønsker ikke å kommentere ytterligere informasjon i kidnappingssaken. Ifølge VGs opplysninger hevder den siktede 26-åringen at han oppsøkte fornærmede sammen med en annen person etter en uoverensstemmelse knyttet til forretningsvirksomhet.

Den fornærmede mannen skal ha blitt med i sin egen bil frivillig for ikke å vekke resten av familien som lå og sov, ifølge siktede. De tre kjørte sammen fra boligen til Hauketo stasjon.

Politiet opplyser til VG at 26-åringen er avhørt, men de ønsker ikke å kommentere detaljer fra avhøret.

Siktede har tilbrakt mesteparten av sitt voksne liv i fengsel, og har hatt det som i en dom omtales som «en ganske intens kriminell adferd» fra tenårene og i periodene han har vært på frifot.

Bakgrunnen for forvaringsdommen er et grovt ran i Oslo i 2009, og legemsbeskadigelse mot en kvinnelig politibetjent.

Under ranet tok han tak i innehaveren av en kafé bakfra, stakk en kniv mot magen hans og og førte ham mot kassen. Fornærmede i ranet sier 26-åringen truet med å drepe ham flere ganger, mens han truet til seg innholdet i kassen.

Noe senere, da han var blitt pågrepet for ranet, skulle 26-åringen føres tilbake til cellen etter et avhør. På et tidspunkt da han var alene med en ung kvinnelig politibetjent gikk han til angrep og dro henne etter håret opp og ned en trapp. Retten mener han forsøkte å unnslippe arrest.

– Jeg skal drepe deg, jeg skal drepe deg, hadde mannen sagt mens han klemte rundt halsen på politibetjenten.

Hun skal ha vært nær å bli kvalt da noen arrestforvarere tilfeldigvis kom til. Da dro 26-åringen politibetjenten unna og sa han skulle knekke nakken hennes om de nærmet seg. Arrestforvarerne fikk til slutt 26-åringen unna uten større fysiske skader.

I 2011 ble den da 21 år gamle mannen dømt til fem års forvaring for forholdene.

I fengsel ble han utredet av sakkyndige, som ga ham nedslående prognoser for å fungere i samfunnet, basert på utviklingen hans til da. Han tok den teoretiske delen av en fagutdanning i fengsel, men hadde problemer med sjefene på arbeidsplassen der han hadde praksis.

I løpet av de fem årene han satt i fengsel, fikk han mange anmerkninger for oppførselen sin, selv om dette bedret seg mot slutten. Medinnsatte opplevde ham dessuten så truende at de klaget til fengselet.

Da forvaringsperioden på fem år nærmet seg slutten, mente heller ikke kriminalomsorgen at mannen kunne løslates, og påtalemyndigheten ville forlenge forvaringen.

Flertallet av dommerne, legdommerne, fant det ikke bevist at det var nærliggende fare for at 26-åringen ville gjenta alvorlige lovbrudd, og viste til den positive utviklingen han hadde klart å oppnå. De stemte ned fagdommeren, som mente det motsatte, og dommen ble avsagt under dissens.

Forvaringen ble derfor ikke forlenget, og 26-åringen slapp fri i mars i år.

Han ble også dømt til forvaring i 2006, da han var 16, men dommen ble omgjort etter anke.

Dette gjaldt to grove skadeverk ved brannstiftelse, to tilfeller av trusler, en legemsbeskadigelse, et underslag av en mobiltelefon, skadeverk, forulemping av offentlig tjenestemann og to overtredelser av legemiddelloven. Etter anken ble han dømt til tre års fengsel som fellesstraff med to tidligere dommer.

Han er også dømt for fredskrenkelse, tyveri, et tilfelle av kjøring i påvirket tilstand, kjøring uten førerkort, fartsoverskridelser og narkotikarelaterte forbrytelser.

Saken er dekket i VG

ektenyheter