Ban Ki-moon fikk skarp kritikk da han gjorde helomvendig og fjernet Saudi-Arabia fra svartelisten landet ble satt på etter drap på barn i Jemen. Tirsdag møter han i Sikkerhetsrådet.

I FN-rapport som ble offentliggjort i juni, slås det fast at en internasjonal militærkoalisjon som Saudi-Arabia leder, er ansvarlig for 60 prosent av de 1.953 barna som ble drept eller såret i Jemen i fjor.

Koalisjonen har siden mars 2015 gjennomført bombeangrep mot Houthi-opprørerne, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

Den årlige kartleggingen av FNs generalsekretær førte til at militærkoalisjonen ble satt på en svarteliste over parter som bryter barns rettigheter under væpnede konflikter.

Det var første gang en internasjonal koalisjon ble satt på svartelisten siden den ble lansert i 2001. Som følge av dette skal Saudi-Arabia ha truet med å kutte sin finansiering av FN. Riyadh benekter dette.

Den 6. juni tok dermed FNs generalsekretær Ban Ki-moon en kontroversiell beslutning om å midlertidig fjerne koalisjonen fra svartelisten. Saken skulle nå gjennomgås av FN og militærkoalisjonen i fellesskap.

Beslutningen førte til krass kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International, som kalte den «skandaløs» og mente at FN på skammelig vis hadde gitt etter for press.

Les mer i VG

ektenyheter