Kommentar: Merkelig norsk regel gir deg større frihet i utlandet.

NORGE/SPANIA (Side3): De gangene jeg har vært på ferie i land som Hellas og Spania, har jeg nesten alltid benyttet anledningen til å leie meg en scooter. Det er en fantastisk måte å se seg rundt på, både i byer og i naturskjønne områder.

Og det har gitt meg en liten indre tilfredsstillelse at det jeg har leid konsekvent har vært tohjulinger med 90 eller 125 cc stor motor.

Det har jeg nemlig ifølge førerkortet mitt ikke lov til å kjøre. I Norge.

Helt siden jeg mottok mopedlappen i postkassa to dager før min 16-årsdag, har jeg aldri blitt særlig glad i kjøretøyet. Jeg elsker konseptet, men jeg føler meg rett og slett litt utrygg.

Idiotisk

Moped, en tohjuling med maksimalt 50 cc motor og en topphastighet på 45 km/t og gjerne 30 km/t i motbakke, er et ganske idiotisk fremkomstmiddel. Du kjører nærmest alltid saktere enn trafikken. Du skaper køer, og blir konstant forbikjørt av irriterte bilister som ikke alltid synes dette med marginer er så viktig.

I normal trafikkteori er det et mål at kjøretøyene på samme vei skal holde så lik fart som mulig.

At man i det hele tatt har kommet på å standardisere et motorisert kjøretøy som ikke kan holde fartsgrensen i 50-soner (!) fremstår for meg helt på trynet.

Les mer i Side3.

ektenyheter