Ved hjelp av klistremerker, buttons og ølbrikker med mottoet «SNOK» skal politiet, utelivsbransjen og kommunen gå til kamp mot narkotika på utestedene i Trondheim.

Det ambisiøse målet er å få et uteliv i Trondheim som er narkotikafritt. De siste årene har utelivsbransjen lagt merke til en bekymringsfull utvikling. De erfarer at det både er mer bruk av narkotika, men også tilfeller av kjøp og salg.

For om lag ett år siden tok utelivsbransjen kontakt med politiet og Trondheim kommune for å få i gang et samarbeid.

– Vi har ingen statistikk å vise til, men utelivsbransjen har opplevd at dette er et økende problem i Trondheim. Det er ikke ukjent for politiet at det har vært brukt og omsatt narkotika på utesteder. Det har vi sporadisk avdekket gjennom flere år. Da utelivet tok kontakt med oss, så tenkte både vi og kommunen at det var et kjempeflott initiativ, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon.

– Det har eskalert litt. Det er ikke like stort som i Oslo, men vi ønsker å sette en stopper før det tar av, understreker Lise Fjelly-Johnsen ved Tag restaurant.

Det nye samarbeidet har blant annet endt opp i kampanjen SNOK som står for Stopp narkotika OK. Stickers, buttons, ølbrikker og en Facebook-gruppe er blant tiltakene som skal føre til oppmerksomhet.

Erling Strengen, medeier i Bar Circus og Diskoteket, oppfordrer også gjestene til å bidra i kampen mot narkotika.

– Man skal si fra, bry seg og ta et standpunkt. Ikke vær likegyldig. Blir du tilbudt stoff til og fra byen eller på et utested, så må du ringe politiet, sier han.

Prosjektgruppa består av sju representanter fra bransjen, to fra politiet og to fra kommunen. De har det siste året jobbet med ulike tiltak.

I mai ble det gjennomført kurs av om lag 100 medarbeidere i utelivsbransjen.

– De lærer hva som er symptomene på narkotikamisbruk og de blir oppfordret til å ringe politiet dersom de oppdager slike personer. Politiet ønsker også å øremerke ressurser til dette, både gjennom sivile og uniformerte patruljer som besøker utestedene i helga, forklarer Nordtvedt.

Hilde Ringard, juridisk rådgiver ved Eierskapsenheten i Trondheim kommune, sier at det kan bli aktuelt å gi skjenkekontrollørene kursing i hvordan de skal gjenkjenne narkotikamisbruk på utestedene. Kompetansesenter rus Midt-Norge (Korus) har gitt 100 000 kroner i støtte til prosjektet.

Ordfører Rita Ottervik understreker at det har vært et nært samarbeid mellom politiet, utelivsbransjen og kommunen i flere år.

– Dette er en samfunnsutfordring og vi har felles interesser i å få gjort noe med dette. Vi har ingen sjanse til å klare dette uten et samarbeid, sier hun.

Les mer hos Adressa.no

ektenyheter