Knutene på tråden mellom Tyrkia og Tyskland blir stadig flere. Men flyktningavtalen er ikke i fare, forsikrer Merkels kontor.

Angela Merkel med påmontert bart og Hitler-hilsen – slik ble hun nylig avbildet på førstesiden av den tyrkiske avisen Aksam, skriver Der Spiegel. Overskriften lød «Heil Merkel!».

Reaksjonen kom etter at Tyskland nektet den tyrkiske presidenten å tale direkteoverført fra Tyrkia til sine tilhengere i Köln forrige helg. Her demonstrerte opp mot 40.000 til støtte for Erdogan.

«Tyskland er ingen venn, men en fiende», lød tittelen på en annen regjeringsvennlig tyrkisk avis, «Yeni Akit». Også den tyske ambassadøren i Ankara ble kalt inn på teppet.

31. juli samlet Erdogan-tilhengere seg til stordemonstrasjon i Köln. Men demonstrantene fikk ikke lov til å direkteoverføre Erdogan selv på storskjerm. Avslaget førte til heftige reaksjoner i Tyrkia.

Slike Hitler-sammenligninger gjør lite inntrykk i Berlin. Det vanskelige er å takle situasjonen i Tyrkia etter kuppforsøket og samtidig sikre at flyktningavtalen mellom Tyrkia og EU er trygg.

I forrige uke stilte den tyrkiske utenriksministeren et ultimatum om at hvis ikke den lovede visafriheten for tyrkere inn i EU er kommet innen oktober, ryker avtalen.

Tyskland er særlig berørt av utviklingen i Tyrkia: her bor den største tyrkiske befolkningen utenfor Tyskland, og landet er det toneangivende i EU. Merkel var også arkitekten bak flyktningavtalen.

Dessuten har Tyrkia og Tyskland utviklet et omfattende samarbeid over lang tid:

– Det finnes knapt to andre land i verden som er så tett sammenvevd, selv om de er så kulturelt ulike, skriver Handelsblatt.

Her er noen av konfliktene mellom de to landene.

  • Tyrkia krever tilhengere av Gülen utlevert fra Tyskland. Merkel har reagert tilbakeholdent, men understreket at rettsstatlige prinsipper skal følges.
  • Tyrkia nekter tyske parlamentarikere å besøke de 250 tyske soldatene utstasjonert på basen Incirlik som en del av kampen mot IS.
  • Siden Forbundsdagen 2. juni enstemmig vedtok å betegne overgrepene mot armenerne som «folkemord» har den tyrkiske regjeringen nektet å snakke med den tyske ambassaden i Ankara. Et unntak er at de innkalte ambassadøren på teppet etter demonstrasjonen i Köln.

Les mer i Aftenposten

ektenyheter