Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland mener det har vært for liten forståelse i Europa for Tyrkias utfordringer etter kuppforsøket.

– Jeg anerkjenner selvfølgelig at det er behov for å konfrontere de som sto bak dette kuppet, og også det hemmelige nettverket, sa Jagland på en pressekonferanse sammen med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu onsdag, melder NTB.

Hans kommentar står i sterk kontrast til flere andre EU-ledere, som har fordømt kuppforsøket, men har uttrykt skepsis til omfanget av aksjonene som har skjedd i kjølvannet av kuppet.

– Det har vært for liten forståelse fra Europa for hvilke utfordringer dette har vært for de demokratiske institusjonene i Tyrkia. Vi har derimot visst om dette i lang tid, og derfor ser vi behovet for opprydding etter kuppforsøket, sa Jagland videre.

De siste ukene har en omfattende utrensking pågått, og tusenvis av mennesker er pågrepet eller har mistet jobben, unntakstilstand er erklært, menneskerettighetene er satt på vent og akademikere har fått reiseforbud.

Jagland er i Ankara for å møte president Recep Tayyip Erdogan og andre tyrkiske ledere. Han skal også møte representanter for opposisjonen.

Søndag sa Jagland til VG at det er mye fakta som ikke kommer frem i Norge og ellers i Europa, og at ett av hovedmålene ved møtene er nettopp å hente inn fakta.

Les mer i VG

ektenyheter