Det er niende natt på rad med bilbranner i Malmö. Siden begynnelsen av juli har over 70 biler blitt satt i brann i den sørsvenske byen.

– Det har vært to hendelser med kort tids mellomrom i Malmø, men det har ikke budt på problemer å håndtere sakene, sier Gustaf Sandell ved redningstjenesten i Sør-Sverige.

På åstedet for den første brannen var det ingen spredningsfare, og en privatperson hadde klart å dempe brannen med et brannslukningsapparat. Den andre meldingen gjaldt tre biler som sto i brann.

I Norrköping, 15 mil sørvest for Stockholm, ble 19 biler rammet av en brann i et parkeringsanlegg ved Klockartorpet natt til onsdag.

– Åtte biler ble overtent i garasjen, mens sju andre biler fikk varme- og stråleskader. Dessuten spredde brannen seg til fire biler utenfor garasjeanlegget, sier Anders Finn i den svenske redningstjenesten til Norrköpings Tidningar. I nabobyen Linköping brant det i tre biler.

– Vi ser ingen forbindelse mellom hendelsene, sier operasjonsleder i Norrköping-politiet, Torbjörn Lindqvist til Aftonbladet.

Også i Lund, snaut to mil nord for Malmö, ble en bil påtent natt til onsdag.

Natt til tirsdag brant det i 13 biler i Malmö, og siden begynnelsen av juli har over 70 biler blitt stukket i brann i byen. Også i Stockholm, Södertälje og Borås har biler blitt satt i brann. Ingen personer er så langt pågrepet.

Professor Per-Olof Hallin ved Malmö högskola tror bilbrannene er uttrykk for sosiale forskjeller. Han tror problemet bunner i utenforskap og forholdene folk lever under.

– Det kommer til å ta tid å forandre på det. Nye generasjoner vokser opp i en tid der det er en stor risiko for sosial eksklusjon, spesielt for barn, sier han. Hallin, som samarbeider med politiet om analyser av såkalte utsatte områder, mener politikerne siden 90-tallet har latt segregering og forskjeller vokse fram i Sverige.

Bilbrannene i Sverige den siste måneden har fått svenske politikere til å reagere. Mandag lovet innenriksminister Anders Ygeman flere synlige politifolk i gatene.

Saken er dekket i VG

ektenyheter