Foto: Sergey Kustov / Wikipedia

Norwegian mener de kunne unngått kanselleringene ved å ordnet det internt «på kammerset». Mulig «stille streik»?

Tusenvis av nordmenn er rammet av Norwegians plutselige kanselleringer av en rekke flyavganger midt i feriesesongen.

Selskapet har lørdag ikke kunnet gi en fullgod forklaring på hvorfor så mange avganger er innstilt.

Nå bekrefter imidlertid Norwegian at overtidsavtalen med pilotene, som utløp fredag 1. juli, er noe av årsaken.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik sier at de er overrasket og fortvilet over Parat sin avgjørelse om å si opp avtalen.

– Vi var ikke forberedt på at Parat skulle si opp denne avtalen midt i en tariffperiode. Dette er en avtale vi har hatt i mange år, det er en attraktiv ordning både for mange piloter og kabinansatte, så vel som flyselskapet. Den ansatte får en godt betalt ekstravakt og selskapet får avviklet trafikktopper som i feriemåneden juli, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i flyselskapet Norwegian Air Shuttle.

– Hva er stridens kjerne hvis avtalen er så god?

– Det er ikke alltid lett å få tak på hva Parat ønsker seg. Det som i hvert fall er sikkert er at vi ikke kan ansette flere piloter om sommeren enn man har jobb til gjennom hele året, sier Skånvik til VG.

– Er disse kanselleringene forårsaket av en «stille streik» blant pilotene?

– Det vil jeg helst ikke spekulere i. Men oppsigelse av avtalen er ikke hele bildet. Vi har også fått inn melding fra piloter som har meldt seg flyudyktig på veldig kort varsel, såkalt «unfit for flight», derfor har noen kunder opplevd å få en tekstmelding om at flyet er kansellert bare noen få timer før avgang.

Les mer i VG.

ektenyheter