Islamistisk terrorist
Foto: Illustrasjonsfoto

På fredag, timer før et nytt terrorvelde i Nice skulle bryte ut, ble 28 hittil hemmeligstemplede sider om etterforskningen rundt 11-september-angrepet offentliggjort.

Les de 28 sidene her.

Hemmelighetskremmeriet rundt de 28 sidene har blitt kritisert av pårørende til de drepte og politikere i 13 år. De har alltid ment at enkelte spor opp mot saudiarabiske tjenestemenn, ikke var godt nok etterforsket.

Rapporten kom ikke til noen endelig konklusjon på om hvorvidt saudiarabiske tjenestemenn i USA kjente til flykaprernes planer.

Selv om det var en rekke mistenkelige forbindelser, fant etterforskerne som lagde rapporten, aldri noe bevis for at den saudiarabiske regjeringen eller saudiarabiske tjenestemenn som var i kontakt med kaprerne etter at de var kommet til USA, kjente til planene deres eller støttet angrepet, skriver NTB.

Obama-administrasjonen insisterer på at rapporten viser at det ikke fantes noen forbindelser mellom Saudi Arabia og flykaprerne som styrtet inn i World Trade Center, Pentagon-bygningen og ned i et jorde i Pennsylvania. Ryktene om at saudiaraberne visste om flykaprernes planer har sitt opphav i meldingene om at en rekke høytstående saudiarabere fikk lov til å forlate USA dagene etter terrorangrepet, på tross av at et landsdekkende flyforbud fortsatt gjaldt.

Men aviser som The Guardian og New York Times skriver at rapporten sannsynligvis ikke vil medføre at ryktene og spekulasjonene rundt saudiarabiske forbindelser til angrepet dør ut.

Ettersom USA var svært avhengig av Saudi Arabia som handelspartner også tilbake i 2001, spesielt for import av olje, mente mange at amerikanske tjenestemenn prøvde å skjule beviser for saudiarabiske forbindelser til angrepet for å bevare diplomatiske og økonomiske bånd landene i mellom.

ektenyheter