Mannen, opprinnelig fra Jemen, ble reddet av forfalsket pass.

Dommen mot en mann dømt for voldtekt av en 13 år gammel jente i Mariestad i Sverige vekker sterke reaksjoner.

Mannen fikk 18 måneders samfunnsstraff for å ha voldtatt 13-åringen i en park i den sydsvenske byen, samt et krav om å betale 140 000 svenske kroner i oppreisning til offeret.

Overgriperen – som altså ble dømt for å ha voldtatt et barn – ble selv regnet som et barn av dommeren, og kan dermed ikke fengsles. Men mannen, som opprinnelig er fra Jemen, er ifølge sitt eget pass er født i 1996 og 19 år gammel.

Dette valgte retten å se bort i fra, ettersom gjerningsmannen hevdet passet var forfalsket. Ifølge mannen forfalsket han sitt eget pass for å kunne reise fra Jemen til Sverige i 2013. Hans forsvarer viste også til en kopi av mannens fødselsattest som hevder at overgrepsmannen er født i 1999 – dermed 16 år og et barn i juridisk forstand.

– Vi er veldig glade for at han ble dømt, men straffen er en stor skuffelse, sier offerets mamma til Expressen om straffen.

Aktor Ylva Lundgren sier seg også fornøyd med dommen – tross straffeutmålingen.

– Det er jo dette med alderen… Det er vanskelig å bedømme alder. Vår innstilling var jo at han skulle dømmes ut i fra sitt pass fra Jemen som sier at han var 19 år. Men så kom forsvaret noen dager før forhandlingene med en kopi av en kopi av en kopi av en fødselsattest, sier hun til Expressen.

Det svenske Migrationsverket har ikke oppdaget noe mistenkelig ved det angivelig forfalskede passet, men mannen hevder han har forsøkt å rette opp i alderen etter han fikk permanent opphold i Sverige.

Forklaringen hans ble styrket av mannens tidligere romkamerat på asylmottak og en kontaktperson i sosialvesenet. Begge mente hans oppførsel og utseende talte sterkt for at han var født i 1999 – og altså ikke kan dømmes som en voksen i retten.

Les mer i Dagbladet

ektenyheter