Fædrelandsvennen har fått tilgang til rapporten fra det regjeringsoppnevnte Godal-utvalget som har evaluert Norges innsats i Afghanistan. I rapporten som vil bli offentliggjort mandag 6. juni, får flere deler av Norges innsats i det krigsherjede landet sterk kritikk.

«Etter mange års internasjonal innsats er situasjonen i Afghanistan nedslående.» Slik innleder rapporten som Fædrelandsvennen nå har fått tilgang til, og som presenteres for utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Marie Eriksen (H) mandag.

Videre heter det at militante islamistgrupper har fortsatt fotfeste i deler av landet, og at Taliban i dag står sterkere enn noen gang.

Utvalget skriver videre:

«Den norske innsatsen har utgjort en svært liten del av den totale ressursbruken i Afghanistan. Den har følgelig ikke bidratt til å endre hovedbildet av utviklingen i landet.»

I perioden 2001-2014 har 9000 norske militære tjenestegjort i landet. 10 norske soldater har mistet livet, og mange er blitt alvorlig skadet.

Norges engasjement i Afghanistan har kostet 20 milliarder kroner, hvorav 11,5 milliarder har vært brukt til militære formål og 8,4 milliarder til sivile, heter det i rapporten.

Les mer hos Fædrelandvennen

ektenyheter