Jan Bøhler sier flere innvandrerkvinner blir presset til å droppe jobber som involverer nærkontakt med alkohol eller menn.

– De aller fleste med innvandrerbakgrunn ønsker å jobbe og delta, men jeg mener at vi må snakke om dette. I noen grupper, for eksempel blant somaliske kvinner, så er sysselsettingen på 22 prosent. Blant de som kommer fra andre land med fundamentalistiske retninger i sin kultur, som Afghanistan, Irak og Pakistan, ligger det på rundt 30 prosent, sier Arbeiderpartiets Jan Bøhler til TV 2.

På TV 2 Nyhetskanalen hevder Bøhler at press fra fundamentalister gjør at flere innvandrerkvinner ikke vil ta enkelte jobber de blir tilbud av NAV, fordi de går på tvers av deres religion og kultur.

Den mangeårige stortingsrepresentanten, som selv bor i Groruddalen i Oslo, forteller at det i miljøer han kjenner opererer grupper som kaller Norge «De vantros samfunn». Det er blant annet disse som legger press på kvinnene, mener han.

– Det er ikke veldig mange, men uansett om det er et titalls, noen hundre eller noen tusen, så er det like viktig å ha klare retningslinjer, sier Bøhler.

Ap-politikeren understreker at han ikke er ute etter å kritisere kvinnene, men at han vil ha bukt med problemet.

– I disse kulturene ligger det mye press på kvinnen for å være hjemme, for ikke å delta og ikke jobbe der det selges noe som har med alkohol å gjøre. Det vil si butikker, restauranter og hoteller. De vil heller ikke berøre menn uten gummihansker. Du kan tenke deg pleie på et sykehjem med gummihansker. Det er ikke ideelt. Vi er nødt til å diskutere dette, og det er for å støtte de kvinnene, ikke for angripe noen, sier Bøhler.

Les mer hos TV2

ektenyheter