Islamistisk terrorist
Foto: Illustrasjonsfoto

Nylig utgitte dokumenter kan vise sammenhengen mellom Saudiske tjenestemenn på lavt nivå og et terroristnettverk i det sørlige California som førte til 9/11 angrepene

Etterforskere for 9/11-kommisjonen vil senere beskrive situasjonen i Saudi-Arabia som vemmelig.

De tok seter foran en tidligere Saudi-diplomat som mange på kommisjonens ansatte mente hadde vært en leder for en saudiarabiske regjeringens spionnettverk i USA, som ga støtte til minst to av de 9/11-flykaprerne i California i året før 2001-angrepet.

I starten svarte vitnet, den 32-år gamle Fahad al-Thumairy, kledd i tradisjonelle hvite kapper og hodeplagg, på spørsmålene rolig med hendene foldet foran seg. Men da avhøret ble konfronterende, begynte han å vri seg, bokstavelig talt, presset seg frem og tilbake i stolen, med bretting og utfoldelse av armene, da han ble presset om sine bånd til to saudiarabiske kaprerne som hadde bodd i det sørlige California før 9/11 .

Da han fortsatte å nekte noen kobling til terrorister, ble Thumairy sint og begynte å frese da han ble konfrontert med bevis på hans 21 telefonsamtaler med en annen Saudi i kaprernes støttenettverk. En mann Thumairy en gang hadde hevdet å være en fremmed. «Det var så klart at Thumairy løy», sa en kommisjonansatt senere. «Det var også så klart at han var farlig.»

Les mer i The Guardian.

ektenyheter