Foto: Gage Skidmore

Den republikanske presidentkandidaten føler seg voldsomt motarbeidet.

NEW YORK (Dagbladet): – Jeg kjenner reglene veldig godt, men jeg vet at systemet er rigget mot meg av etablissementet i partiet, sier den republikanske presidentkandidaten Donald Trump under et folkemøte arrangert av CNN natt til onsdag norsk tid.

Tirsdag er det primærvalg i New York, og 95 landsmøtedelegater er på spill i den svært folkerike delstaten. Ifølge Realclearpolitics.com leder den kontroversielle kjendisrikingen og eiendomsmagnaten Trump soleklart på meningsmålingene i hjemstaten foran de to andre republikanske kandidatene Ted Cruz og John Kasich. Trump har 54 prosent oppslutning, mens Cruz har 22 prosent og Kasich har 15 prosent.

Under folkemøtet hvor han var på scenen  sammen med både kona Melania (45) fire av barna: Donald Jr. (38), Ivanka (34), Eric (32) og Tiffany (22), gjorde han det veldig tydelig at han føler seg svært urettferdig behandlet.

– Skam deg

Han klaget blant annet på resultatene i Colorado hvor Cruz vant, og på situasjonen i Louisiana. Der vant Trump, men Cruz er i ferd med å overbevise såkalt ubundne delegater, slik at han kan ende med flere delegater derfra enn Trump.

– Dette er et resultat av etablissementet i partiet jobber mot min kampanje. Partiet er 100 prosent styrt av den republikanske nasjonale komiteen, sier Trump, som mener at denne komiteen aktivt konspirerer mot ham og ikke vil ha ham som partiets kandidat.

– Nominasjonsprosessen har vært kjent i over ett år. Det er ansvaret til kampanjene å forstå den. Klage nå? Vær så snill, skriver lederen for komiteen, Reince Priebus, som et svar på Twitter.

Tidligere tirsdag kom Trump, som har hatt noen tunge uker med flere feileiltrinn, med enda hardere ord mot Priebus og det republikanske partiet for nominasjonsprosessen.

– Det er skammelig for partiet. Og Reince Priebus burde skamme seg fordi han vet hva som foregår, sier Trump til The Hill.

Uten en eneste stemme som ble gitt av republikanske velgere i Colorado, vant Ted Cruz 21 delegater fra statens syv kongressforsamlinger, og 13 delegater på konvensjonen på lørdag 9. april 2016. Mens establisementet i Colorado GOP (republikanerne) endret «primary»-prosessen i august 2015 , har motstanderne av Trumps delegater gjort Trumps tilhengere meget irriterte.

Les mer i Dagbladet.

ektenyheter