Det rødgrønnrosa politiske flertallet i den svenske hovedstaden har bestemt seg for en strategi for å ta imot IS-krigere som kommer hjem til Sverige.

Strategien innebærer at svenske myndigheter skal samarbeide for å gi krigerne jobb, bolig og stønad når de kommer hjem fra krigshandlinger i Syria og Irak.

Det får opposisjonen til å tenne på alle pluggene:

– Det er en belønning for kriminelle, sier Erik Slottner fra Kristdemokraterna.,

– Misforstår

Sosialbyråden i Stockholm, Ewa Larsson fra Miljöpartiet de gröna, sier til Svt at opposisjonen misforstår når de blander sosiale ytelser med kriminelle handlinger.

– Vi jobber kun med sosiale tjenester, og da er det viktig med et samarbeid der også arbeidsformidlingen inngår, alle har rett til arbeid. Kriminelle handlinger er det politiet som skal ta seg av, sier hun.

– Belønnes for dårlig oppførsel

Lotta Edholm fra Folkpartiet reagerer på denne måten av Larssons metode:

– Det er ingen grunn til å behandle IS-krigere på en annen måte enn andre svenske borgere. Man skal ikke få jobb og bolig i Stockholm fordi man oppfører seg dårlig, sier Edholm. Hun mener strategien er lite gjennomtenkt.

Avbrøt intervju

Larsson har etterpå avvist at hun mener at hun vil gi IS-krigerne jobb, penger og bolig. I en kronikk i Aftonbladet skriver hun at politiets innsats må styrkes, men at det også må satses i sosiale tjenester, både forebyggende og etterpå.

– Ingen mennesker blir født som ekstremist, skriver hun.

Men da Svt intervjuet henne og ville spørre hva hun egentlig mener, ble intervjuet fysisk avbrutt av byrådens pressemedarbeider.

Edman spør også hva Larsson egentlig mener i en kronikk i Aftonbladet. Hun viser til teksten i strategidokumentet og spør: – Hvis dette ikke innebærer at Stockholm skal hjelpe hjemvendte ekstremister med bolig, jobb og penger. Hva betyr det da?

Les mer i Aftenposten.

ektenyheter