En renteøkning på 1 prosentpoeng eller mer vil knekke økonomien for 13 prosent av de med boliglån, viser en ny undersøkelse.

Renta på boliglån kan bli rekordlav dersom Norges Bank torsdag kutter styringsrenta fra dagens 1 prosent. Boliglånsrenta ligger i dag rundt 2,5 prosent – og den kan bli sendt ned til rekordlave nivåer dersom styringsrenta senkes ytterligere.

– De lave rentene gjør oss sløve. Vi er blitt vant til at det er billig å låne penger, advarer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

I en undersøkelse som Respons har utført for banken, svarer 7 prosent av de med boliglån at de ikke tåler en renteøkning i det hele tatt, mens 6 prosent sier at de vil tåle en renteøkning inntil 1 prosentpoeng.

Det betyr at 330.000 nordmenn har et forbruk som gjør at de får problemer dersom boliglånet blir dyrere.

Bare tre av ti med boliglån sier at de vil tåle en rentehevning på 5 prosentpoeng eller mer. Her burde det vært ti av ti, påpeker Gundersen:

– Alle med boliglån skal tåle en rente på minst 7-8 prosent. Ellers ville de ikke fått lån. Det er et tydelig faresignal når mange opplever at økonomien så vidt balanserer med dagens rentenivå, sier forbrukerøkonomen.

Les mer i Dagbladet

ektenyheter