Boligministeren ble sett med islamister og tyrkiske høyreekstreme. En lokalpolitiker nektet å ta en kvinnelig TV-reporter i hånda. Nå fryktes det at Miljöpartiet i Sverige er infiltrert av islamister.

Det har mildt sagt stormet rundt det svenske Miljöpartiet denne uken. Partiet som har nær syv prosent av plassene i Riksdagen, har hatt en marerittuke:

Torsdag 14. april: Svenske medier publiserer et bilde fra juli 2015 som viser boligminister Mehmet Kaplan på samme middag som en representant for den høyreekstreme tyrkiske organisasjonen De grå ulver. En annen islamistisk organisasjon, Milli Görus, deltok også i middagen, skriver Aftonbladet.

Søndag 17. april: Sveriges boligminister Mehmet Kaplan sammenlignet i 2009 israeleres behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder under andre verdenskrig, ifølge et videoopptak Svenska Dagbladet har fått tak i.

Mandag 18. april: En video fra 2013 viser hvordan Kaplan deltar i et møte med noen av de høyeste medlemmene i islamistgruppen Milli Görus. Kaplan blir bedt om å gå av som boligminister.

Onsdag 20. april: Yasri Kahn, en lokalpolitiker, nekter å ta en kvinnelig tv-reporter i hånden – og holder fast ved at det er hans rett. Opptrinnet mottar massiv kritikk, og Kahn meddeler timer senere at han trekker sitt kandidatur og at han forlater politikken.

Onsdag 20. april: En pressekontakt i partiet forsøker å få programleder Anders Holmberg i programmet «Aktuellt» til å stryke de kritiske spørsmålene om Kaplans kontroversielle opptredener.

Torsdag 21. april: Ledelsen i Miljöpartiet sender ut et krisebrev om hvordan partiet skal opptre: «Ekstremister skal motsies, man skal hilse likt på kvinner og menn og media skal få jobbe uten innblanding», står det blant annet i brevet.

I lys av at flere videoer har sirkulert av blant andre Mehmet Kaplan, der han viser Det Muslimske Brorskapet i Egypts håndhilsen ved flere tilstelninger, har forskere nå slått alarm.

Lars Nicander, sjef ved Centrum för asymmetriska hot og terrorismstudier ved Forsvarshögskolan, frykter at Miljöpartiet kan ha blitt infiltrert av islamister, skriver Aftonbladet.

Også i Norge har tidligere Oslo-ordførerkandidat Shoaib Sultan i Miljøpartiet De Grønne fått sterk kritikk for å ha tidligere ha uttalt at homofili er en synd. Sultan jobber også som «rådgiver med fokus på ekstremisme» i Antirasistisk Senter.

ektenyheter