Foto: Illustrasjonsbilde.

Noen hevder Sverige aldri blir det samme etter bølgen med asylsøkere som kom i fjor. Nå frykter politiet i nabolandet vårt en ny systemkollaps.

(Dagbladet): 15 000 biler stoppes hvert døgn. Nå en Volvo 240. Så en sliten Caravelle, før to jegere på vei fra Danmark må svare på spørsmål. Det blåser stramt og surt, slik det alltid gjør her, noen få meter inn på svensk jord. Bak oss ligger den berømte broen over Øresund. Framfor oss ligger Sverige, landet 163 000 flyktninger ankom i 2015.

Det er mer enn fem ganger mer enn Norge fikk.

Etter strømmen av flyktninger for alvor tiltok i styrke, sjekker svensk politi nå hver eneste bil og hver eneste passasjer. Vennlig, men bestemt, fordi dette er alvor. Hver dag avdekkes ett eller to forsøk på menneskesmugling. Hver dag lurer noen seg forbi. Hver dag kommer nye asylsøkere.

– Dette er en historisk hendelse. Det har kommet så uhørt mange mennesker på kort tid. Det endrer hele vårt skolesystem, hele vårt sett å tenke på, hele integreringa, alt mulig. Det kommer ikke til å bli det samme igjen, sier Martin Hero, politiets innsatsleder ved grensen.

– Vi kollapset

Svensk politi bruker enorme ressurser på å kontrollere grensen til Danmark, og i den sure pålandsvinden har de døpt seg selv «Frontlinjen». Her utkjempes slaget for å holde det svenske velferdssystemet flytende, kampen for å kontrollere den uendelig menneskestrømmen.

– Sverige blir aldri det samme, sier du?

– Nei, det vil jeg påstå at det ikke blir, sier han bestemt.

Hero mener det svenske systemet «kollapset i fjor», da Migrationsverket sendte mannlige flyktninger ut på gatene alene fordi det var ikke sengeplasser til annet enn kvinner og barn. Det kom rett og slett for mange mennesker.

Flyktninger under radaren

Innsatslederen styrer arbeidslaget av politimenn- og kvinner som skal vokte grensa og han er bekymra. Mens han møter flyktningstrømmen, får skurkene i denne tungt kriminelle delen av Sverige stadig friere leide.

Les mer i Dagbladet.

ektenyheter