En av tidligere president Richard Nixons rådgivere, John D. Ehrlichman, skal ha uttalt i 1994 i et intervju at «krigen mot narkotika» hadde som mål å ramme svarte og hippier.

«The War on Drugs» var en av Nixons fanesaker gjennom sine bortimot fem år ved makten.

Journalist Dan Baum intervjuet Ehrlichman om saken og fikk følgede svar:

– Vet du hva det handlet om? Nixon-valgkampen i 1968 og Nixons presidentskap hadde to hovedfiender: Krigsmotstanderne på venstresiden og svarte. Forstår du hva jeg mener? Vi visste at vi ikke kunne gjøre det ulovlig å være mot krigen eller å være svart, men ved å få offentligheten til å assosiere hippiene med marihuana og svarte med heroin, for deretter å kriminalisere begge deler hardt, kunne vi undergrave disse gruppene. Vi kunne arrestere lederne deres, raide hjemmene deres, bryte opp møtene deres og fordømme dem på kveldsnyhetene. Visste vi at vi løy om narkotikaen? Selvfølgelig visste vi det.

Ehrlichman er nå død og kan dermed ikke bekrefte uttalelsene.

«Krigen mot narkotika» regnes av mange nå som feilslått, dermed passer det godt inn i bildet av at den aldri handlet om å bekjempe narkotikamisbruk i utgangspunktet. Om avsløringene over er riktige, fungerer dog narkotikalovene helt etter hensikten, de er nemlig svært effektive til å stenge inne mennesker for handlinger som stort sett rammer dem selv. 1 av 5 svarte i USA fengsles for narkotikaforbrytelser i løpet av livet og en million amerikanere ble fengslet i året for narkotikaforbrytelser i 1994.

Les mer i Dagbladet

ektenyheter