I januar i fjor fikk Tone Helgesen dødsdommen. Nå føler hun seg friskere enn hun har gjort på flere år.

For bare 12 måneder siden fikk hun beskjeden om at hun neppe ville leve lengre enn til januar 2016. Nå føler hun at livet hennes er helt forandret.

Annenhver uke reiser den lungekreftsyke 60-åringen fra Sande i Vestfold inn til Oslo. Der får hun én desiliter av kreftmedisinen Opdivo intravenøst på et privat sykehus på Frogner i Oslo.

VG møter henne da hun skal ha sin sjette behandling med den omstridte medisinen. Som de fem tidligere behandlingene, betaler hun for denne selv.

– Jeg ser det som helt meningsløst at vi pasienter skal dekke denne rådyre medisinen selv. Konsekvensen er et klasseskille i samfunnet, sier Helgesen, som har gått til behandling siden oktober.

For medisinen som har gjort henne friskere, er foreløpig ikke godkjent i Norge. Den regnes som for dyr av staten. Derfor har 60-åringen til nå betalt 300.000 kroner, 50.000 per behandling, av egen lomme.

Av dette betaler hun 25 prosent moms, eller 60.000 kroner, til staten.

– At det i tillegg gir staten en inntekt i form av moms er helt ubegripelig – selv med 25 prosent lavere kostnader vil det gi mange flere en mulighet til å betale denne behandlingen, sier Helgesen.

– Og så er det jo sånn da, at jo dyrere medisinen er, jo mer inntekter til staten.

Les mer i VG

ektenyheter