Den nigerianske kystverkdirektøren var Forsvarets gjest på Haakonsvern for å kjøpe marinefartøy.

(Dagbladet): Den tidligere direktøren for det nigerianske kystverket NIMASA, Patrick Akpobolokemi, er sammen med fem mistenkte medsammensvorne fengslet og tiltalt for omfattende korrupsjon på til sammen 2,6 milliarder nigerianske naira, om lag 113 millioner kroner.

Akpobolokemi var en nær alliert av krigsherren Tompolo, og involvert i kjøpet av norske marinefartøy i den såkalte Nigeriabåt-saken. Fengslingen og den nye tiltalen kommer i tillegg til omfattende anklager om hvitvasking og korrupsjon i kjølvannet av at Nigerias nye president, Muhammadu Buhari, ga NIMASA-direktøren sparken i juli.

Til sammen skal eksdirektøren og 13 andre være tiltalt for 54 tilfeller av hvitvasking og korrupsjon for til sammen 6 milliarder naira, om lag 260 millioner kroner. Nyheten meldes i en rekke nigerianske medier. Korrupsjonen settes i forbindelse med kystverkets omfattende pengebruk på private sikkerhetskontrakter og såkalte partnerskap tilknyttet sikkerheten for nigerianske havneområder og offshorevirksomheten i og rundt Nigerdeltaet og Lagos.

Han skal ha blitt framstilt for fengsling fredag. Rettsforhandlingene rundt de omfattende anklagene fortsetter i dag.

Les mer i Dagbladet.

ektenyheter