Avgraderte etteretningsdokumenter med opphav i det såkalte Mitrokhin-arkivet som ble smuglet ut av Sovjetunionen navngir flere titalls nordmenn som KGB-kontakter. Tidligere statsminister Einar Gerhardsen (Ap) omtales som en “konfidensiell kontakt”, på listen over kontakter figurerer også tidligere statsminister Trygve Bratteli (Ap) og flere statsråder.

Stoltenbergregjeringen ble oversendt informasjonen fra britiske hemmelige tjenster, men viste liten vilje til å rydde opp. Nåværende generalsekretær i NATO og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hadde også kontakt med KGB, og i følge dobbeltagenter hadde han kodenavnet “Steklov”.

Motstanden mot å rydde opp har vært stor og det hevdes også at Ap-toppene har fått en bok om Mitrokhin-arkivet stoppet. Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) avviser dette på det sterkeste og nekter for ethvert kjennskap til bokprosjektet.

Tidligere PST-sjef Per Sefland antar at flere norske KGB-agenter har sluppet unna.

At pressen har et lunket forhold til opprydning rundt disse i beste fall tvilsomme kontaktene illustreres godt av at også tidligere NRK-sjef Einar Førde (Ap) hadde et uryddig forhold til KGB.

ektenyheter