Flere medie- og samfunnsprofiler melder at de reagerer så sterkt på NRKs behandling av Asle Toje at de ikke lenger vil stille opp når statskanalen inviterer til debatt.

Etter å ha deltatt i en Dagsnytt 18-debatt ble Toje, forskningsleder ved Nobelinstituttet, en del av et satirisk innslag i P2-programmet «Salongen».

Innslaget benytter seg blant annet av lydklipp av Tojes uttalelser om at flyktningkrisen Europa nå opplever, ikke kan sies å være den største siden andre verdenskrig.

Toje og flere med ham reagerte på innslaget. Kringkastingsrådet mottok flere klager, uten at det utløste noen kritisk uttalelse derfra.

Journalist og forfatter Jon Hustad reagerer så sterkt på det han mener er NRKs elendige etiske standard, at han nå nekter å stille opp for rikskringkasteren mer. I en mail til NRK forklarer Hustad seg med at «Salongen» framstilte Toje som et «nazisvin».

– Det stemmer. Toje ble klippet til å framstå som et dårlig, rasistisk, nærmest nazistisk menneske. Men i Kringkastingsrådet ble det gjort klart at ledelsen overhodet ikke ville be om unnskyldning. Når NRK som bedrift har så elendig etikk, stiller jeg ikke opp for dem. Hos NRK kan du gi et intervju, for så å bli hengt ut som et elendig menneske dagen etter, sier Hustad til Dagbladet.

Hustad anslår at han tidligere har stilt opp mellom 50 og 100 ganger for NRK, og sier han skulle portretteres i «Salongen» da han hørte innslaget om Toje og ombestemte seg.

– Jeg sa fra at det var uaktuelt for meg. I ettertid har jeg fått seks-syv henvendelser om andre programmer, men har sagt nei til alt. Jeg vet at det er stor frustasjon internt i NRK om dette, men ledelsen tar ikke signalet, avslutter Hustad.

Asle Toje selv bekrefter at han kommer til å takke nei til alt NRK vil ha ham med på i framtida.

Også førstelektor ved Markedshøyskolen Elin Ørjasæter og BI-professor Morten Kinander reagerer på behandlingen av Toje og støtter boikotten.

Bård Vegar Solhjell mener boikott av NRK er feil vei å gå. Selv støtter han boikott av Israel.

– Han ble framstilt som et nazisvin

Reagerer på NRK-boikott: – De er for hårsåre

Importøkning fra Israel til tross for krig i Gaza

ektenyheter