Ved hjelp av svart arbeid, trygdesvindel, sosial dumping, brudd på arbeidsmiljølov og annen kriminalitet presses de lovlydige ut av stadig flere markeder.

Så tydelig og beksvart beskriver de fremste myndighetsorganene – som politiet, Skatteetaten, NAV og UDI – situasjonen akkurat nå:

«Konsekvensene på lang sikt kan i verste fall være at vi i Norge vil mangle lovlydige virksomheter til å utføre større og mindre oppdrag for private og det offentlige. Dette kan skape en situasjon der hele bransjer, for eksempel innen bygg- og anleggsbransjen, kontrolleres av kriminelle aktører».

For selv om gjennomsnittsnordmannen aldri har hatt mer penger mellom hendene enn i dag, har det ikke lagt en demper på manges vilje til å delta i den svarte økonomien – for å kutte oppussingsutgifter eller spare et par hundrelapper på bilpleien. Eller på mange ellers lovlydige bedrifters lyst til å bruke unaturlig billige underleverandører.

For det er ganske enkelt: Det er vanlige folk, og vanlige bedrifter, som skaper markedet for det skjulte samfunnet. Hver gang et hus males for svarte penger, en bil vaskes til underpris, eller et renholdsfirma uten skattetrekk hyres inn, sendes det en strøm av penger inn i en stadig bredere elv som renner utenom velferdsstaten.

Ingen er i nærheten av å vite hvor stor den svarte økonomien eller det skjulte samfunnet er. Etter alt å dømme unndras titalls milliarder fra beskatning hvert år. Det er blodet i velferdsstaten som skulle vært brukt på skoler, sykehjemsplasser og velferd. I stedet pumpes det inn i et system som baserer seg på menneskehandel, narkotikasmugling og annen organisert kriminalitet.

Det skjulte samfunnet

ektenyheter