Biskop Bernt Eidsvig har beklaget at kirken ikke fulgte opp eget vedtak fra 2013 om å avslutte omstridt medlemspraksis. Men året etter var det Eidsvig selv som ga grønt lys til å fortsette.

Ledelsen i bispedømmet har erkjent at praksisen med å registrere antatte katolikker, uten å spørre dem først, har foregått i stort omfang i årene 2011 til 2014.

Aftenposten har tilgang til dokumenter som viser at Eidsvig så sent som i mars 2014 besluttet at kirken skulle fortsette medlemspraksisen som internt skapte stadig sterkere reaksjoner.

Oslo katolske bispedømme (OKB), økonomisjef Pham Cong Thuan og biskop Bernt Eidsvig ble i februar siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Politiet har som målsetting å avslutte etterforskningen før jul. Aftenposten er kjent med at saken da vil løftes opp til statsadvokaten for vurdering av eventuell tiltale.

– Det er fordi den er vurdert til å ha særlig allmenn interesse, og statsadvokaten har også vurdert det slik. Dette er en sak med stort omfang og den omhandler penger fra en offentlig støtteordning, sier politijurist Kristin Rusdal til Aftenposten.

Biskopen ga grønt lys for omstridt medlemspraksis

ektenyheter