NEDGANGSTIDER: Landemerket Kingdom Tower i hovedstaden Riyadh er et av mange symboler på Saudi-Arabias velstand. Nå frykter Det internasjonale pengefondet (IMF) at landet går konkurs innen fem år. Foto: Ali Jarekji / Reuters / NTB Scanpix

Det internasjonale pengefondet (IMF) kommer i en fersk rapport om verdens økonomiske tilstand med dystre spådommer for verdens rikeste kongedømme, Saudi-Arabia.

Landet, som forbindes med styrtrike sjeiker, oljesmurt velferd og sharialover, er i ferd med å styre mot et økonomisk skrekkscenario, melder Breitbart. 

Sårbar velferd

Dersom landet ikke endrer politisk kurs raskt, risikerer Saudi-Arabia å krasjlande med et brak, og i verste fall gå konkurs i 2020, advarer IMF.

Pengefondet peker på at valutareservene krymper dag for dag, og at stupet i oljeprisen for alvor har eksponert hvor dysfunkjonell og sårbar finanspolitikken er i et land der oljen har stått for 90 % av landets eksportinntekter og nesten 75 % av de statlige inntektene.

15 000 mennesker, tilhørende de seks kongelige familiegrenene i landet, pøser ut enorme summer for å sikre saudierne god velferd – og samtidig styrke egne posisjoner og popularitet. 

Et godt eksempel er kong Salman Bind Abdualziz Al Saud. I forbindelse med kroningen av seg selv 23. januar i år, spanderte han gavmildt 32 milliarder kroner på offentligheten for å sette folket i real feststemning.

Dramatisk underskudd

Men bakrusen kan fort vise seg å bli tung å håndtere. IMF spår et dramatisk budsjettunderskudd både i år og neste år, på henholdsvis 21,6 og 19,4 prosent.

Landets 30 millioner innbyggere, hvorav majoriteten verken jobber eller har et spesielt høyt utdanningsnivå, nyter foreløpig godt av en veldig høy levestandard takket være de massive almissene fra staten.

Spørsmålet er om godene er i ferd med å forvitre som et fata morgana i sanddynene.

Av de 5,5 millionene som er i jobb, er hele tre millioner ansatt i staten.

Ingen reformer

Det er de enorme oljeinntektene, sikret av priser på langt over 100 dollar fatet, som gjennom mange år har sikret overskudd eller budsjettbalanse. Men nå renner altså inntektene ut i ørkensanden og får alarmklokkene til å ringe hos finansanalytikere.

Ikke bare fordi prisfallet på råolje ventes å vedvare, men også fordi Saudi-Arabia viser liten eller ingen vilje til å foreta nødvendige kutt i kostnader, øke skattesatsene – eller foreta andre politiske reformer som kan få landet på trygg økonomisk grunn igjen.

Landet har også betydelige forsvarutgifter som gjør et dypt innhogg i økonomien. Med et budsjett på opp mot 700 milliarder kroner er det nå bare USA og Kina som bruker mer penger på militæret i verden. 

Men foreløpig har det ikke kommet noen signaler på at landet vil skjære ned på de enorme utgiftene – til tross for at utsiktene for at oljeprisen vil ta seg opp og stabilisere seg på gamle høyder er langt fra gode.

Dårlige utsikter

For mens OPEC tror oljeprisen etter hvert vil stige til 80 dollar fatet innen fem år, anslår IMF langt mer pessimistiske 60 dollar fatet i 2020. Den amerikanske storbanken Goldman Sachs forventer vedvarende lave oljepriser de neste 15 åra.

For første gang siden 1960-åra mener IMF at Midtøsten generelt, og også oljeøkonomiene i golfstatene Oman og Bahrain, er blant de mest sårbare økonomiene i verden de neste fem åra.

Kilde: Dagbladet.

ektenyheter