FLERE VALG: Her viser rådgiver Karoline Ottestad Rød frem de tre lappene avfallsdetektivene legger igjen etter endt inspeksjon. (Foto: KARL BRAANAAS)

God, passe god eller rent ut sagt dårlig? Fargen på lappen du får på søppelstativet vil avsløre deg.

De neste ukene vil Askers tre avfallsdetektiver snuse rundt i askerbøringers avfallsstativ på jakt etter feilsortert søppel.

Når de er ferdige, legger de igjen en grønn, gul eller oransje lapp som bevis på at de har vært der. Er du god til å sortere? Da belønnes du med grønn lapp. Passe god? Da får du gul. Eller har du ennå mye å lære? Den oransje lappen vil avsløre deg som nabolagets søppel-versting.

– Hovedgrunnen er at vi ønsker å skape motivasjon hos innbyggerne. Kanskje også litt konkurranse naboene imellom. Vi ønsker å få opp engasjementet, sier Karoline Ottestad Rød, rådgiver for gjenvinning i Asker kommune.

På lappene er det skrevet råd og vink om hvordan man kan bli enda bedre på sortering.

Åpner ikke søppelet

De tre avfallsdetektivene vil kikke ned i avfallsbeholderne for å sjekke hvorvidt det bare ligger bioposer i matavfallet og at det ikke ligger annet enn papp, papir og kartong i beholderen som er ment for dette.

Samtidig vil de kjenne og se på sekken med plastemballasje.

– De tar ikke i avfallet, de bare ser. Hvis plastsekken er tung, tyder det på at det ligger ting i den som ikke burde være der, sier Ottestad Rød.

Få oransje lapper

Avfallsdetektivene startet jakten for to uker siden. Til nå har de delt ut flest grønne, en del gule og noen få oransje lapper.

– Hovedinntrykket er ganske bra. Men det er en del isopor i plastsekkene. Det var lov å putte isopor i disse sekkene før, men det er ikke lenger lov. Det er nok ikke alle som har fått med seg det, sier Ottestad Rød.

Detektivene har også funnet matavfall pakket i vanlige plastposer, i stedet for de bioposene de skal pakkes inn i. Noen samler papp, papir og kartong i vanlige plastposer, og kaster posen sammen med papiret. Mens andre kaster panteflasker, plastleker og plastbøtter i sekken for plastemballasje.

– Det er bare plastemballasje som skal i plastsekken. Den må være ren, ellers mugner den. Hvis det lukter veldig av sekken, får man en gul eller oransje lapp, sier Ottestad Rød.

Lette å se

Avfallsdetektivene vil være godt synlige, med gule jakker merket «Asker kommune». De bærer også identifikasjonskort som viser hvem de er.

– Foreløpig har vi bare planlagt å holde på i en måneds tid til. Men hvis det fungerer, kan det hende vi gjør det i større skala neste år, sier Ottestad Rød.

SØPPEL-VERSTING: En oransje lapp på avfallsstativet vil avsløre deg som nabolagets søppel-versting. (Foto: KARL BRAANAAS)

Kilde: Budstikka.

ektenyheter