Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland flyttet i 2004 til Frankrike. Hun opplyste at hun ville vende hjem igjen til Norge i 2008, men flyttet ikke tilbake før i 2013, kunne Nettavisen melde i dag. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Null kroner i skatt, ikke oppgitte ekstrainntekter og hofteopreasjoner på Ullevål universitetssykehus’ regning.

I dag kunne Nettavisen avsløre at tidligere statsminister og WHO-leder Gro Harlem Brundtland ikke flyttet tilbake til Norge fra Frankrike i 2008, slik hun opplyste at hun skulle gjøre.

I stedet ventet hun fem år – til 2013, før hun og ektemannen Arne Olav Brundtland flyttet hjem igjen.

Det er ikke første gangen Gro Harlem Brundtland  er i søkelyset i løpet av eller etter perioden hun har bodd utenlands. Dette er de kjente sakene:

Ble nullskatteytere
Eks-statsministeren flyttet til Nice i Frankrike i 2004 sammen med ektemannen Arne Olav Brundtland, og fikk samme år rettigheter til statsministerpensjonen på nesten 700.000 kroner i året.

VG avslørte i 2008 at de ikke betalte skatt, hverken til Norge eller Frankrike.

Grunnen var et smutthull i skatteavtalen mellom Norge og Frankrike, som gjorde at Frankrike ikke har lov å beskatte offentlig pensjon som blir utbetalt i Norge.

Sparte minst 800.000 kroner
Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI satte i 2008 opp et regnestykke for Nettavisen.

Det viste at man kunne regne med at hun i løpet av de fire første årene hun bodde i Frankrike sparte minst 200.000 kroner årlig, eller 800.000 kroner totalt.

Da var inntekter fra foredragene hennes og rådgiverjobben hun hadde for Pepsi ikke inkludert.

Oppga ikke foredragsinntekter
Det kom også frem i januar 2008 at Brundtland ikke hadde oppgitt inntektene fra rådgiverjobben for Pepsi eller inntektene fra internasjonal foredragsvirksomhet.

Ifølge agenten hennes tok hun 350.000 kroner timen for å holde foredrag med varighet på 45 minutter.

Opplyste at hun skulle flytte hjem i 2008
I januar 2008 meldte Brundtland at hun og ektemannen kom til å flytte fra Frankrike og hjem til Norge.

– Olav og jeg har kommet til at vi nå i vinter melder til franske myndigheter at vi vil flytte tilbake til Norge, sa hun til VG.

Hun uttalte at hun synes den store oppmerksomheten rundt trygdeytelsene hennes var en belastning, og at dette var noe av grunnen til at hun vendte hjem.

Ullevål tok regningen for regelstridige hofteoperasjoner
Dagbladet meldte i januar 2008 at Brundtland ble hofteoperert på Ullevål universitetssykehus i februar og juni 2007, mens hun var bosatt i Frankrike.

Det var da ikke avklart hvem som skulle betale operasjonen, som fant sted mens hun formelt bodde i Frankrike.

Ifølge loven har man som bosatt i utlandet ikke rettigheter til helsetjenester i Norge med mindre det gjelder øyeblikkelig hjelp.

– Jeg henvendte meg til en norsk lege og helsestasjon i forbindelse med hofteoperasjonen, og fortalte at jeg var pensjonist bosatt i Frankrike, og trygdet etter de europeiske reglene. Det ble betalt egenandeler for spesialist og røntgenundersøkelse, sa Brundtland selv om hofteoperasjonene.

Ortopedisk sjef ved sykehuset, Olav Røise, uttalte den gang til NTB at de ville ta regningen.

– Denne operasjonen ble godkjent av meg. Dette er ikke noe Harlem Brundtland skal lastes for. Regningen belastes min avdeling.

Han skal ha vært kjent med at operasjonene ikke ble dekket av Frankrike, og operasjonen skjedde i strid med reglene fra NAV, som sier at pensjonister som har flyttet til utlandet ikke har rett til planlagt behandling i Norge.

Eksperter Dagbladet snakket med i forbindelse med nyheten, opplyste at det koster samfunnet rundt 500.000 kroner for hver hofteoperasjon som utføres, inkludert rehabilitering.

Kilde: Nettavisen.

ektenyheter