Ingen kakebaker kan nekte å dekorere med Erling og Bernt, det har nord-irsk rettsvesen nå slått fast. FOTO: NTB SCANPIX

Retten har nå avgjort at ingen baker kan nekte å lage en kake med Sesam Stasjon-karaktere Erling og Bernt – som har blitt et symbol på homofiles rettigheter.

Tirsdag ble det satt juridisk strek i det som har vært en lang prinsipiell debatt i Storbritannia.

Da falt dommen mot et irsk bakeri, Ashers Baking Company, som nektet å bake en kake da de fikk en spesiell bestilling fra en kunde.

Årsak?

Kunden ønsket et motiv av Sesam Stasjon-figurene Erling og Bernt, til støtte for homofilt ekteskap.

De to Sesam-samboerne har aldri kommet ut av skapet som et par, men blir likevel stadig brukt som et loddent symbol på homofiles rettigheter.

Brøt loven

Ashers Baking Company er et kristent bakeri, og ønsket ikke å dekorere kaken med Erling og Bernt og teksten: støtt homofilt ekteskap. Bakeriet har en base i Belfast, med 80 ansatte, og leverer til kunder over hele landet.

Det var homoaktivist Gareth Lee og den nord-irske likestillingskommisjonen som i høst bestemte seg for å ta kakenekten til retten. Lee bestilte kaken i forbindelse med markeringen av den internasjonale dagen mot homofobi i fjor.

Nå har dommeren i Laganside court konkludert med at bakeriet brøt landets likestillingslov da de nektet å lage kaken Lee bestilte.

Dommer Judge Brownlie vektla i sin avgjørelse at hun ikke er enig med bakeriet i at de, ved å bake kaken, er med på å støtte en form for ekteskap som strider mot deres religiøse overbevisning.

Homofile kan lovlig gifte seg i resten av Storbritannia, men ikke Nord-Irland.

Les mer på Aftenposten.

ektenyheter