TATT: Alexander Alexandrov er en av to russere som ukrainske styrker har arrestert. Han er skadet og ligger på et sykehus i Kiev. På pulten har han et bilde av seg selg og sin kone Yekaterina. Foto: VALENTYN OGIRENKO, REUTERS

Alexander Alexandrov (28) hevder han er russisk soldat, arrestert i Ukraina. Nå har hans kone stått frem på russisk statlig TV og sagt at han ikke er soldat.

I et intervju med nyhetsbyrået Reuters sier Alexander Alexandrov at han er en russisk soldat som ble sendt til Ukraina på aktiv tjeneste, med russiske spesialstyrker. 28-åringen sier han tjenestegjorde på en treårskontrakt, at han utførte sine ordre og at han ikke har avsluttet tjenesten.

Russiske myndigheter avviser at han tjenestegjorde i det russiske militæret.

En eventuell innrømmelse av det ville samtidig vært en bekreftelse av at Russland har soldater på ukrainsk territorium, noe landet kategorisk har avvist.

President Vladimir Putin hevder russerne som kjemper med separatistene i Øst-Ukraina kun er frivillige, som har reist dit etter eget ønske.

Bekymret

Den angivelige soldaten sier han frykter for familien i Russland. Hans kone Yekaterina dukket plutselig opp på statlig russisk tv for noen dager siden, hvor hun sa at mannen hennes hadde sluttet i militæret i desember i fjor.

– De sa jeg ikke tjenestegjorde lenger. Det gjør litt vondt, spesielt når de gjør det gjennom familien din, gjennom din kone. Da krysser man en linje, sier Alexandrov til Reuters.

Ved siden av sengen sin har han et bilde av seg selv sammen med sin kone. Han sier hun alltid har brukt å ta telefonen når han ringer. Nå har han ikke fått tak i henne på to uker. Reuters’ journalist prøver også å ringe henne, under intervjuet, men ingen svarer.

– Jeg er virkelig bekymret for min kone. Nå må hun bære alt dette på sine små, skjøre skuldre.

– Ingen svar

Kreml har beskrevet Alexandrov og Yevgeny Yerofeyev,  som ble arrestert samtidig, som russiske statsborgere. Det russiske forsvarsministeriet sier de er tidligere soldater som forlot militæret før de ble arrestert. Dette uttaler også en talsmann for Putin.

Alexandrov har skuddskader i benet og ble intervjuet av Reuters fra sykesengen. Han sier at han føler seg alene og fanget mellom disse to mektige statene.

Han hevder å ha fått besøk av den russiske konsulen, men føler seg sviktet.

– Jeg stilte ham noen spørsmål. Det var ingen svar å få. Han sa han ville komme tilbake og fortelle det når han hadde svarene, sier Aleksandrov som oppga sitt militære identifikasjonsnummer til å være E131660.

Krigsfanger

Væpnede ukrainske sikkerhetsstyrker og embedsmenn i sivile klær var tilstede under intervjuet.

De to mener de skal behandles som krigsfanger, men siden Russland ikke vedkjenner at de er soldater, skjer ikke det.

Ukrainsk påtalemyndighet vil derfor tiltale dem for terrorhandlinger. De anklages for å ha drept ukrainere. Selv nekter de for å ha avfyrt skudd. De ble arrestert under en konfrontasjon med ukrainske styrker. Vitner Reuters har vært i kontakt med sier at de ikke så de to russerne løsne skudd.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har tidligere snakket med fangene uten sikkerhetsstyrker til stede. De innrømmet da også å være russiske soldater, som var på et rekognoseringsoppdrag i Ukraina da de ble beskutt, skadet og tatt til fange. En av dem påpekte likevel overfor OSSE at ingen russiske soldater deltok i kamper i Ukraina.

28-åringen sier han forstår, gitt situasjonen, at Russland ikke vil vedkjenne seg at han er soldat.

– Men jeg er i det minste en statsborger i mitt land. Ikke vend dere bort fra meg som en statsborger, sier han.

Samtidig frykter både Alexandrov og Yerofeyev en eventuell retur til Russland: Landet de var beredt til å ofre sitt liv for, men som nå har snudd dem ryggen.

Les mer på VG.

ektenyheter