President George W. Bush mente Jens Stoltenberg ga ukorrekte opplysninger til norske medier om hva de hadde sagt på telefon da Bush ringte ham i 2005.

– Han snakket ikke sant om innholdet i samtalen med Bush. Dette ødela forholdet mellom de to totalt, sier en fremtredende amerikanske kilde til Aftenposten.

Torsdag får statsminister Jens Stoltenberg endelig møte USAs president i det ovale kontor i Det hvite hus. Det er et øyeblikk Stoltenberg har ventet på i seks år.

Grunnen til at Stoltenberg har måttet vente så lenge for å få besøke Norges viktigste allierte, har med jevne mellomrom vært diskusjonstema. Spesielt fordi norske statsministere før Stoltenberg nærmest har hatt fri adgang til Det hvite hus. Kjell Magne Bondevik var der tre ganger.

Nytt lys

Årsaken er en mye omtalt telefonsamtale mellom Stoltenberg og daværende president i USA, George W. Bush – en telefonsamtale Aftenposten kan kaste nytt lys over nå.

Rett etter den rødgrønne valgseieren i 2005 – da Jens Stoltenberg avløste Bondevik som statsminister – ringte president George W. Bush og gratulerte Stoltenberg. Samtalen fant sted 15. september 2005, tre dager etter valget.

Stoltenberg lot seg intervjue av flere medier om gratulasjonstelefonen fra Det hvite hus. 16. september hadde Aftenposten, VG og Dagbladet intervjuer med Stoltenberg. Budskapet i alle tre aviser var det samme:

Stoltenberg fortalte at han hadde sagt til Bush at Norge ville trekke ut de siste 15–20 offiserene som Norge hadde stasjonert i Irak.

Hør hva Stoltenberg sa i lydklippet som ligger i spalten ute til høyre på denne artikkelen.

Rasende

I Washington ble amerikanerne rasende da de fikk se ambassadens gjengivelse av Stoltenbergs uttalelser til norske medier. De satt på notater fra samtalen, og «visste» at den norske statsministeren ikke hadde sagt at Norge ville trekke sine siste soldater ut fra Irak.

Les hele artikkelen på Aftenposten.no.

ektenyheter