Frykt for kraftmangel og langvarige ekstrempriser i Midt-Norge gjorde at Statnett bygget reservegasskraftverkene på Tjeldbergodden og Nyhamna, hver med en kapasitet på 150 MW. Den samlede prislappen ble ifølge Statnett 2,1 milliarder kroner.

Kraftverkene sto ferdig i 2009. Siden da opplyser Statnett å ha brukt 170 millioner kroner på å holde dem i beredskap. Kraftverkene er aldri blitt tatt i bruk.

Nå er imidlertid Statnett i ferd med å bygge kraftlinjen mellom Ørskog og Fardal. Den skal etter planen stå klar i 2017.

Da vil det ifølge Statnett ikke lenger være bruk for kraftverkene som for å hindre rasjonering, siden risikoen for rasjonering vil være like lav som i resten av landet.

Tjeldbergodden først

Derfor varsler Statnett at de vil sette i gang en prosess for å selge kraftverket på Tjeldbergodden. Ved et salg vil anlegget bli demontert og satt opp et annet sted, høyst sannsynlig i utlandet.

Statnett vil imidlertid vente med å selge gasskraftverket på Nyhamna. Det har nemlig også en funksjon som backup for gassprosesseringsanlegget samme sted.

Statnett er nå i gang med en konseptvalgutredning for å bedre forsyningssikkerheten for gassprosesseringsanlegget på Nyhamna. Da er ett av alternativene å bygge enda en linje til Nyhamna, slik at anlegget får tosidig forsyning.

Da vil det i tilfelle ikke lenger være behov for kraftverket. En eventuell salgsprosess vil ikke settes i gang før dette er avklart, skriver Statnett.

Les også: NVE: Løs mutter ga massivt strømbrudd i Nord-Norge

– Massiv sløsing

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er svært kritisk til Statnetts gasskrafteventyr i Midt-Norge.

– Her har Statnett malt fanden på veggen da de beskrev kraftkrisen i Midt-Norge for noen år siden. Statnett burde visst bedre. Vi var blant dem som sa at det ikke er hold i påstanden deres om kraftkrise. Det har vært en massiv sløsing av penger, sier Haltbrekken til Teknisk Ukeblad.

 

Les hele artikkelen på E24.no.

ektenyheter