– Vi er for søndagsåpne butikker over 100 kvadratmeter, skriver Ole Robert Reitan i Rema 1000 til E24.

Dette er en kuvending fra landets nest største dagligvarekjede.

ANGRIPER VIRKE

Rema 1000-sjefen kommer med klar kritikk av næringsorganisasjonen Virke, som han mener gir inntrykk av at de snakker på vegne av handelsnæringen.

– De representerer egentlig bare Norgesgruppen. Og når Norgesgruppen sier nei, er det med et bakteppe av at de allerede har mange søndagsåpne butikker, sa Ole Robert Reitan tirsdag til fremmøtte under konsernets presentasjon ifølge Adressa.

Harald Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke, omtaler utspillet som «forunderlig».

Dette er pussig. Vi har hele tiden vært tydelige på at vi ikke er dogmatisk i dette spørsmålet, siden vårt medlemsmasse har ulike interesser i saken. Vi har imidlertid et tydelig mandat fra hele vår medlemsmasse om å be regjeringen konsekvensutrede saken, noe som regjeringen dessverre gang på gang har avvist, sier han.

Andersen påpeker at Rema har meldt seg ut av Virke, og er nå medlem av NHO handel – som derimot har tatt et tydelig standpunkt og flagget nei til søndagsåpent.

Hvorfor skyter Reitan på dere, tror du?

Vet ikke, sier Andersen.

Norgesgruppen synes det er «ganske underlig» å lese Reitans utspill i dag.

– NHO Handel, hvor Rema er det dominerende medlemmet, har ved en rekke anledninger gått svært tydelig ut mot søndagsåpne butikker, sier Bård  Gultvedt.

Bjørn Næss i NHO Handel er ikke overrasket over utspillet fra Reitan, og forteller at de fremdeles sier nei til søndagsåpne butikker.

– Vi har medlemmer som ønsker søndagsåpent, og medlemmer som ikke ønsker søndagsåpent. Et stort flertall er i mot, og da særlig innenfor faghandel, skriver Næss i en SMS til E24.

Rema1000 har tidligere varslet økte priser, dersom kulturministeren fjerner forbudet.

– Det har aldri vært en kampsak for oss. Forretningsmessig er det mange gode grunner til å ha stengt på søndager. Det handler om kostnader og inntekter. Vi får en mer komplisert drift, der vi ikke får stengt for å vaske og rydde. Samtidig er det ikke sikkert at kundene kommer til å handle mer, men at omsetningen spres jevnere utover uken, sa Ole Robert Reitan til Adressa i oktober 2013.

Reitan mener derimot nå at diskusjonen om søndagsåpne butikker egentlig handler om størrelsen på butikkene.

– Det er søndagsåpne butikker i dag og våre konkurrenter åpner nye butikker i rask takt. Dette er en diskusjon som dreier seg om et regelverk som ikke er rettferdig, og som må endres, fortsetter han.

 

Les mer på E24.no.

ektenyheter