To samlestudier (metaanalyser) har bekreftet at det er ensannsynlig sammenheng mellom D-vitamininntaket hos barn og utvikling av type 1-diabetes. Diabetes er en sykdom der blodsukkeret blir i blodbanen i stedet for å gå inn i cellene, og blodsukkeret blir derfor unormalt høyt. Insulin er nødvendig for å frakte blodsukkeret fra blodet til kroppens celler.

Ved livsstilsdiabetes (diabetes type II) fungerer ikke insulin så godt som normalt. Diabetes type 1 er derimot en sykdom hvor insulinproduksjonen er bortfalt eller nærmest bortfalt fordi immunforsvaret har drept cellene som produserer insulin i bukspyttkjertelen. Derfor må alle med type 1-diabetes tilføre kroppen insulin.

At D-vitamin kan spille en rolle i utviklingen av diabetes type 1 er naturlig å tro, siden D-vitamin er viktig for normal funksjon av immunforsvaret. Vi vet også at det er en sannsynlig sammenheng mellom D-vitamin og flere andre autoimmune sykdommer. I tillegg til samlestudiene, har vi noen observasjoner som understøtter sammenhengen.

Les mer på bloggen Frisk som en fisk.

ektenyheter