Politiet har gått til aksjon mot flere somaliske barnefamilier som er siktet for grovt trygdebedrageri. Hver familie skal ha svindlet staten for 800 000 kroner ved å late som moren er aleneforsørger.

For første gang bekrefter Nav at de kjenner til minst 100 somaliske kvinner som har fått barn med ektemannen – etter de ble skilt.

De Castbergske barnelover vedtatt av Stortinget i 1915. De skulle garantere minsteinntekt for enslige forsørgere. I snitt får aleneforsørgere 15 000 kroner per barn per måned. Systemet er basert på tillit.

Det er NAV som har anmeldt familiene. Tidligere har NAV nektet for at de fører bedrageristatistikk på etnisitet. For første gang får vi vite om et mønster mange har fortalt om, men ikke kunne dokumentere

– Vi har statistikk på antall personer som har barn med samme barnefar før og etter samlivsbrudd, og da har vi rundt 100 personer i det somaliske miljøet, sier Magne Fladby, direktør i Nav Kontroll.

Uten at man dermed kan si at alle disse 100 er trygdebedragere. Men NAV finner det spesielt at man får barn med eksmannen.

Les mer på NRK.no.

ektenyheter