Irak, Libya og Syria fikk sine statsdannelser mer og mindre knust av vestlig militær innblanding og ble arnesteder for terroristgrupper. Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg fastholder at det var riktig av Vesten å bombe og krige der.

– Godt å se dere igjen, gliste Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skjelmskt til de fire norske mediene som var på plass i Nato-hovedkvarteret i Brussel onsdag.

Så gled den svarte VIP-bilen fram til inngangen. Ut steg hans forhenværende motstander – statsminister Erna Solberg – som for første gang møtte Stoltenberg i egenskap av Nato-sjef.  

De to samtalte deretter om Ukraina, terrorisme, behovet for å trappe opp militærbudsjettene i Nato-landene og andre temaer de ikke fortalte om, før de igjen møtte pressen.

Nå roste de begge hverandre før de slapp løs for spørsmål – ikke minst knyttet til Ukrainas nye påstander om at 9000 russiske soldater skal være på østukrainsk jord og kjempe for utbryter-forkjemperne der.

– Er dere overbevist om at Vestens krigføring i Irak, Libya og støtte til krigførende parter i Syria har skapt mindre terrorisme og gjort verden til et bedre sted – både for folk i Midt-Østen og Nord-Afrika, og her i Europa?

I Syria forsøkte vi å ikke gjøre noe i tre år. Det har skapt IS, svarer Erna Solberg på ABC Nyheters spørsmål.

– Vi skal heller ikke undervurdere det at vi ikke gjorde noe fra vestlige land, også har bidratt til at mange av de som ble fremmedkrigere, har reist. De har vært veldig skuffet over våre samfunns manglende reaksjon, sier statsminister Solberg.

Les mer om Erna Solbergs og Jens Stoltenbergs tanker om å angripe andre land på ABC Nyheter.

 

ektenyheter