Mange oppfatter Sverigedemokraterna nå som det eneste opposisjonspartiet i Sverige, etter den upopulære avtalen mellom de sosialistiske og borgerlige partiene i 2014. I en fersk meningsmåling Ipsos har utført for Dagens Nyheter sier 13,6 prosent av de spurte at de ville ha stemt på Sverigedemokraterna dersom det hadde vært valg nå.

For ett år siden fikk partiet en oppslutning på 7,9 prosent, mens det fikk 12,9 prosent av stemmene i valget i september i fjor.

– Bemerkelsesverdig

Mens det tradisjonelt har vært unge menn med lav utdanning som har sluttet opp om partiet, får det nå økende støtte fra uventet hold: Kvinner og høyt utdannede.

På tre år har velgerstøtten fra kvinner og høyt utdannede økt med rundt 250 prosent, mens den blant svensker over 60 år har økt med 139 prosent, konstaterer Ipsos.

– Partiets utvikling er bemerkelsesverdig. Velgerbasen blir stadig bredere og dette har skjedd på relativt kort tid. De fire siste riksdagsvalgene har partiet fordoblet sin oppslutning sammenlignet med foregående valg. For bare tre år siden virket en oppslutning på 13-14 prosent helt urealistisk, sier Ipsos analysesjef David Ahlin.

Les mer på VG.no.

 

ektenyheter