Kalifat

Nigeria har en lang historie med kalifater, og i delstaten Sokoto holder nigerianske muslimers øverste muslimske leder, Sultanen av Sokoto, Alhaji Muhammad Saad Abubakar III, til. Han og andre tradisjonelle muslimske ledere har tatt avstand fra Boko Harams herjinger, men siden de selv oppfattes som en del av den korrupte eliten, har de ikke lykkes med å stagge Boko Haram, som per i dag sies å ha full kontroll over et område på størrelse med Belgia. I realiteten har de mer eller mindre lammet delstatene Borno, Yobe, Adamawa, Gombe, Bauchi, Jigawa og store deler av Kano som til sammen har et areal på 223 589 km², dvs litt større enn Hviterussland. De er på god vei til å opprette sitt eget kalifat, som deres venner i Al-Qaida i Nord-Afrika (AQIM) og IS. Så langt har halvannen millioner mennesker flyktet fra disse områdene, mange til Kamerun og Niger, men også her lever de i frykt for Boko Haram.
Les mer.

ektenyheter