Kronprins Haakon Magnus møtte Øst-Timors finansminister Emilia Pires i Oslo i desember 2011. Bobby Boye jobbet på den tiden i prosjektet Olje for Utvikling (OfU) i Pires’ departement, med lønn fra Norge. Olje for utvikling betegnes som et flaggskip i norsk bistand, og Øst-Timor trekkes ofte frem som en suksess.

FOTO:
Larsen, Håkon Mosvold

Som del av prosjektet, skulle Norge fra 2008 finansiere inntil ti rådgivere, med gradvis nedtrapping frem til 2013. I 2009 melder Bobby Boye seg til tjeneste. Som utsending for Norge tar han turen til hovedstaden Dili for å gjøre fattige østtimoresere litt rikere.
Men også Boye blir rik under oppholdet, ifølge FBI, USAs føderale politi.

FBI pågrep Bobby Boye på Newark internasjonale flyplass utenfor New York, 19. juni i år. 51-åringen er for å ha stjålet 3,51 millioner dollar fra Øst-Timor. Det tilsvarer 21 millioner kroner, eller Øst-Timors helseutgifter i en knapp måned. Boye benekter det han er siktet for.
Les mer.

ektenyheter